W czasach, kiedy niezwykle trudno o zdrowe, pozbawione toksyn pożywienie, warto wspierać produkcję warzyw i owoców ze zdrowych plantacji. Rodzimy przemysł owocowo – warzywny jest gwarantem doskonałej jakości pożywienia. Zwykle niewielkie przedsiębiorstwa korzystają z  produktów wyhodowanych na zdrowych glebach, z dala od wszelkiego przemysłu. Świeże powietrze, woda i zdrowa gleba, to najlepsze składniki zdrowych przetworów owocowych i warzywnych.

Dlaczego warto spożywać polskie przetwory?

W ostatnich latach lekarze dietetycy uderzają na alarm, iż codziennie powinno się zjeść kilka porcji warzyw i owoce. Jeśli więc mamy odżywiać się zdrowo codziennie, powinniśmy być pewni idealnej jakości spożywanych  produktów. O najlepsze produkty dbają u nas takie firmy jak Irena przetwórnia owocowo-warzywna Zbigniew Kołodziej, ponieważ produkty oferowane przez nie w większości wytwarzane są w oparciu o surowiec pozyskiwany we własnych gospodarstwach rolnych. Cały proces technologiczny podlega tam ścisłej kontroli sanitarno-epidemiologicznej. Wszystkie ich produkty posiadają liczne atesty. W zdrowej ofercie takich firm znajdują się:

      ogórki kiszone,

     kiszona kapusta,

     włoszczyzna,

     przeciery.

Wszystkie kiszonki są poddawane naturalnej obróbce - procesowi fermentacji mlekowej bez dodatku octu i konserwantów. Zestawy włoszczyzny powstają wyłącznie ze świeżych warzyw.

Dlaczego tak ważne jest jedzenie kiszonek?

Rodzime kiszonki są dla nas cennym składnikiem diety z uwagi na fakt, że stanowią one naturalny probiotyk. Bakterie kwasu mlekowego zawarte w kiszonych produktach pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit, a co za tym idzie na odporność organizmu. Poza bakteriami fermentacyjnymi kiszonki obfitują również w błonnik, witaminy z grupy B oraz naturalną witaminę C. Błonnik pomaga w odchudzaniu i podnosi poczucie sytości, witaminy z grupy B uczestniczą w przemianach energetycznych, a witamina C uszczelnia naczynia krwionośne oraz poprawia wchłanialność żelaza. Kiszona kapusta zawiera także izotiocyjaniany, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Szczególnie polecane są one dla osób, które mają problemy z odpornością, nawracającymi biegunkami i licznymi nietolerancjami pokarmowymi, po antybiotykoterapii oraz osób, które stosują dietę bezmleczną, pozbawioną fermentowanych produktów mlecznych. Kiszonki poprawiają apetyt, dlatego powinniśmy je wprowadzać do diety osób, które mają z nim problem, np. u chorych na depresję i osób starszych, które często jedzą zbyt mało, by utrzymać odpowiednie odżywienie organizmu.