Większość warzyw i owoców zakupić możemy w hurtowniach i sklepach spożywczych przez cały rok, jednak najlepiej jest układać sobie dietę tak, by zawierała ona warzywa i owoce, na które aktualnie jest sezon. Nie tylko są one wtedy tańsze, ale również zdrowsze oraz smaczniejsze. Zobacz, po jakie warzywa i owoce warto sięgnąć latem i jakie są korzyści z dodania ich do swojej diety.
Warzywa sezonowe – co to oznacza?
Produkty sezonowe to owoce i warzywa, które wyrosły i zostały zebrane w aktualnej porze roku. Choć w wielu sklepach spożywczych niektóre produkty dostępne są niemal przez cały rok, warto wybierać właśnie te, które faktycznie urosły i dojrzały na krzaku lub drzewie w ostatnich tygodniach. Są one znacznie smaczniejsze i zdrowsze niż owoce i warzywa, które dostępne są dzięki metodom sztucznej konserwacji, magazynowania lub przywiezione zostały z odległych części świata. Warto wiedzieć także, które produkty dostępne są lokalnie o danej porze roku.
Dlaczego warto sięgać po produkty sezonowe?
Świeże owoce i warzywa stanowią bogate źródło składników mineralnych oraz witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To właśnie warzywa rosnące w sposób naturalny o danej porze roku posiadają tych cennych składników odżywczych najwięcej. Owoce i warzywa, które zostały niedawno zerwane, zawierają także przeciwutleniacze, stanowiące naturalną ochronię przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Aby mieć pewność, że warzywa i owoce, które kupujemy, są zawsze świeże i trafiają do nas prosto z krzaczka, warto kupować je w sprawdzonych punktach, jak Warzywniak Zielono Mi z Wołomina, gdzie każdego dnia otrzymasz smaczne i zdrowe warzywa oraz owoce sezonowe.
Warzywa i owoce, które warto jeść latem
Wiele polskich warzyw i owoców sezonowych rośnie właśnie w wakacje. Są to zarówno produkty, które znamy doskonale, jak i te, które rzadziej goszczą w naszej kuchni. Do warzyw sezonowych, które warto włączyć do swojej diety latem, zaliczyć możemy:
ogórki – warzywa niskokaloryczne;
bób – ważne źródło białka roślinnego, błonnika, witamin i składników mineralnych;
cukinie - niskokaloryczne warzywo, które świetnie sprawdzi się zarówno na surowo, jak i grillowane;
botwinki - bogate w składniki mineralne i witaminy;
fasolka szparagowa – cenne źródło potasu, fosforu, kwasu foliowego oraz prowitaminy A.
Ponadto do jadłospisu warto włączyć także paprykę, pomidory oraz kukurydzę.
Wśród wielu owoców, które zakupić możemy w hurtowniach i sklepach spożywczych, te, po które warto sięgnąć w wakacje to na przykład borówki amerykańskie, gruszki, jabłka, morele. Uzupełnieniem diety mogą być także bogate w błonnik, antyoksydanty, potas oraz witaminę C wiśnie lub niskokaloryczne czereśnie, stanowiące doskonałą fit alternatywę dla słodyczy.
Również świeże maliny to owoce bogate w witaminy i składniki mineralne, garbniki i flawonoidy. Dzięki ich niskiemu indeksowi glikemicznemu spożywać mogą je nawet osoby cierpiące na cukrzycę. Doskonałym dodatkiem do deserów mogą być z kolei leśne jagody, należy jednak dokładnie umyć je przed spożyciem.
Dlaczego warto odwiedzić lokalny warzywniak?
Warzywniak Zielono Mi z Wołomina to sklep oferujący szeroki wybór świeżych i zdrowych warzyw oraz owoców pochodzących zarówno z Polski, jak i z zagranicy. Klienci mogą wybierać spośród bogatej gamy owoców. W warzywniaku znajdziemy jabłka, gruszki, truskawki, brzoskwinie, morele, pomarańcze, cytryny, rabarbar i limonki. W sklepie dostępne są również egzotyczne owoce, jak np. papaja, banany, kokosy, winogrona, mango, melony, ananasy czy awokado.
Oprócz owoców w warzywniaku Zielono Mi znajdziemy również duży wybór warzyw: por, cebulę, ziemniaki, bataty, kalarepę, bakłażany, marchewkę czy pomidory. W asortymencie sklepu nie brakuje także popularnych warzyw liściowych czy brokułów. Ponadto w warzywniaku Zielono Mi kupimy zioła, sadzonki i kwiaty. Sklep oferuje także szeroki wybór produktów dla osób dbających o zdrowie i odżywianie.