Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa to źródło wielu witamin, błonnika, a także polifenoli. W naszym kraju nie mamy ciągłego dostępu do wszystkich świeżych warzyw i owoców, jednak mamy dostęp do ich mrożonej wersji, która swoją wartością odżywczą zbliżona jest do świeżych odpowiedników. Firma Wimar-Chłodnia specjalizuje się w sprzedaży mrożonych warzyw i owoców oraz ich mrożeniu. Sprawdźmy, w jaki sposób warzywa i owoce są przygotowywane do tego procesu!

Jakie czynności specjaliści firmy Wimar-Chłodnia wykonują przed mrożeniem owoców i warzyw?

Kiedyś uważano, że mrożenie warzyw i owoców sprawia, iż tracą one swoje drogocenne właściwości – nic bardziej mylnego! – zarówno mrożone owoce, jak i warzywa mają wartość odżywczą zbliżoną do swoich świeżych odpowiedników.

Przedsiębiorstwo Wimar-Chłodnia, którego siedziba znajduje się w miejscowości Radwanków Szlachecki położonej na terenie województwa mazowieckiego, specjalizuje się m.in. w mrożeniu i przechowywaniu warzyw i owoców. W jaki sposób są one zatem przygotowywane do zamrożenia? Proces ten rozpoczyna się od sortowania, gdyż firma mrozi produkty jedynie wysokiej jakości, dlatego wśród owoców i warzyw nie znajdziemy żadnych zepsutych elementów. Odpowiednio posortowane produkty przeznaczone do mrożenia są również myte oraz dokładnie osuszane. Prawidłowe osuszenie, szczególnie owoców, ma kluczowe znaczenie. Owoce nasiąknięte wodą tracą swoją konsystencję, a nagromadzony lód prowadzi do ich zbrylenia. Ponadto suche owoce zdecydowanie szybciej ulegają zamrożeniu, nie sklejają się, a ich umieszczenie w opakowaniach jest znacznie łatwiejsze.

Zarówno owoce, jak i warzywa nie są poddawane żadnej obróbce termicznej, gdyż wysoka temperatura obniża ich wartości odżywcze.

Jak długo można przechowywać mrożone owoce i warzywa?

W przypadku zakupu miękkich mrożonych warzyw, takich jak szpinak, dynia, papryka czy bakłażan okres przechowywania jest dość długi i wynosi do 12 miesięcy. Natomiast warzywa twarde, czyli marchewkę, buraki, seler czy bób można przechowywać w zamrażarce maksymalnie do 8 miesięcy. Jak długo można przechowywać mrożone owoce? Na to pytanie odpowiada przedstawiciel firmy Wimar-Chłodnia:

Okres przechowywania bardzo miękkich i soczystych owoców oscyluje w granicy 3-4 miesięcy.

Inaczej sytuacja wygląda w przypadku owoców o zwartej konsystencji, takich jak brzoskwinie i morele, które mogą być przechowywane w zamrażarce nawet do 6 miesięcy.