Poza garnkami, patelniami, tasakami czy chochlami, podstawowym wyposażeniem każdego lokalu gastronomicznego są meble. Ze względu na warunki w jakich się znajdują oraz intensywność ich użytkowania powinny być wytrzymałe, odporne różnego rodzaju uszkodzenia, na wodę i wilgoć oraz łatwe w utrzymaniu czystości. Najlepiej sprawdzą się meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej, które spełniają wszystkie te warunki.

Meble ze stali nierdzewnej są funkcjonalne i łatwe w utrzymaniu higieny. Stanowią złe środowisko dla rozmnażania się bakterii i można je w szybki i dokładny sposób umyć. Producenci, m.in. Belmag, oferują wiele rodzajów mebli gastronomicznych, które dostępne w różnych wymiarach i o różnej pojemności, łatwo dostosować do indywidualnych potrzeb kucharzy oraz do wielkości kuchni.

Okapy

Okapy gastronomiczne są idealne do restauracji, barów, kawiarni czy stołówek. Zamawiając okap u producenta możesz dostosować go warunków lokalowych i profilu działalności. Okapy takie mogą pracować w trybie aktywnym lub pasywnym. Ten pierwszy wymaga podłączenia urządzenia do ciągu wentylacyjnego, a w drugim obecne są filtry, które oczyszczają powietrze. Masz do wyboru okapy przyścienne, centralne, skośne od góry, trapezowe czy skrzynkowe. Część z nich jest wyposażona dodatkowo w oświetlenie. Belmag w swojej ofercie prócz okapów gastronomicznych posiada też okapy z wbudowanym wentylatorem, które są stosowane w zakładach gastronomicznych. Ich kształt i wymiary są dopasowywane przede wszystkim do wielkości pomieszczenia i zakresu wydajności pracy.

Stoły i blaty

Są niezbędne do obróbki żywności i przygotowywania posiłków. Powinny być stabilne, wygodne i na tyle duże, by można było przygotowywać na nich dużą liczbę potraw. Masz do wyboru proste stoły, stoły z półkami pod blatem, jak też połączone ze zlewem. Dodatkowo mogą być one wyposażone w metalowe kółka, które umożliwiają ich przemieszczanie.

Szafy i regały

Szafy gastronomiczne są dostępne w formie stojącej i wiszącej. Wyposażone w półki, pozwalają na wygodne przechowywanie sztućców, garnków, patelni, misek, naczyń oraz wszelkich akcesoriów niezbędnych w kuchni podczas codziennej pracy. Wyróżnić można szafy przelotowe, które pozwalają na dostęp do znajdujących się na nich przedmiotów z każdej strony, oraz szafy nieprzelotowe, które mają wbudowaną z jednej strony ścianę. Regały gastronomiczne mogą mieć standardowe, jak też nietypowe wymiary. Doskonale nadają się na zaplecze pizzerii, restauracji, stołówek czy barów. Są produkowane z wytrzymałej stali nierdzewnej i mają solidną konstrukcję. Zarówno wielkość szaf i regałów oraz ilość półek jest dostosowywana do oczekiwań i potrzeb klientów.