Ryby, w różnorakiej postaci, to zarówno doskonały w smaku i zdrowy dodatek różnych potraw, jak i główny składnik wielu dań, goszczących na naszych stołach. Niestety Polacy wciąż jedzą za mało ryb, co jest sporym błędem, gdyż stanowią one źródło wielu dobroczynnych dla naszego organizmu substancji. Warto przy tym pamiętać, że w wbrew pozorom ryba rybie nierówna, stąd też odwiedzając miejsca takie jak Sklep i Smażalnia Ryb U Nowaka, warto wiedzieć czym na przykład różnią się ryby słodkowodne i morskie.

Dlaczego warto jeść ryby

Ryby to jeden z niezbędnych elementów zbilansowanej diety i warto je spożywać regularnie, gdyż niesie to ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Należy przy tym pamiętać, aby w spożywane przez nas ryby zaopatrywać się w sprawdzonych miejscach, takich jak Sklep i Smażalnia Ryb U Nowaka, gdzie nabędziemy zarówno świeże ryby lub ryby mrożone, jak i doskonałe ryby wędzone oraz szeroką i zróżnicowaną ofertę dań z ryb (np. smażonych lub pieczonych).

 Spożywanie ryb pochodzących ze sprawdzonego źródła oraz odpowiednio przygotowanych, to niewątpliwie ogrom korzyści dla naszego organizmu, co wynika z faktu, że jak mówi przedstawiciel Sklepu i Smażalni Ryb U Nowaka –

Ryby posiadają liczne właściwości zdrowotne i odżywcze, a przy tym są po prostu smaczne i stosunkowo mało kaloryczne. Cechuje je bowiem bogactwo białka, kwasów omega-3 (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), duża zawartość fosforu, jodu, fluoru, selenu, a także witamin z grupy A, B, D i E, co sprawia, że spożywanie ryb pozytywnie wpływa przede wszystkim na pracę układu krążenia, obniża poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), zwiększając przy tym ilość dobrego cholesterolu (HDL), działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie oraz poprawia odporność. Dodatkowo dieta bogata w ryby ma również działanie przeciwnowotworowe.

Ryby słodkowodne a ryby morskie

Ryby, ze względu na miejsce, w którym żyją można podzielić na:

  • słodkowodne – których głównymi siedliskami są rzeki, jeziora i strumienie, gdzie do najchętniej spożywanych ryb słodkowodnych zaliczyć należy karpie, pstrągi, płocie, okonie, sandacze, jesiotry i szczupaki. Ryby słodkowodne zaliczane są do ryb lekkostrawnych i mniej tłustych od ryb morskich,

  • słonowodne – takie jak np. makrela, śledź, tuńczyk, łosoś, szprot, dorsz, halibut, które cechuje przede wszystkim wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, co sprawia, że ryby morskie, choć tłustsze, są zazwyczaj zdrowsze od słodkowodnych.

Odwiedzając Sklep i Smażalnię Ryb U Nowaka warto pamiętać, że co prawda ryby morskie i słodkowodne różnią się niekiedy pod względem zawartości substancji odżywczych, to jednak w jadłospisie powinny zostać uwzględnione oba rodzaje ryb. Oczywiście nie bez znaczenia jest także to jak przyrządzone zostały dania z ryb. Dlatego też bez względu na to czy chcemy samodzielnie przygotować potrawę z ryb i zakupić świeżą lub mrożoną rybę, czy też nie umiemy lub nie mamy ochoty ich samodzielnie przyrządzać, warto sprawdzić co mają nam do zaoferowania miejsca, takie jak Sklep i Smażalnia Ryb U Nowaka.