Ludzie coraz częściej rezygnują ze spożywania mięsa bądź znacznie ograniczają jego udział w codziennej diecie. Jednak jaja wciąż pozostają produktem, po który sięgają rzesze mięsożerców i wegetarian. Dlaczego? Korzyści z jedzenia jajek jest cała masa, a walory smakowe to idealne urozmaicenie jarskich posiłków. Warto zadbać, by jaja pochodziły ze sprawdzonego źródła. Ferma Drobiu prowadzona przez Dariusza Ptaszka to gwarancja najwyżej jakości jajek. 

Dlaczego warto jeść jajka? 

Przede wszystkim jajka są źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka zawierającego w sobie wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie i muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Żółtko to materiał mający zapewnić małemu kurczakowi niezbędnych substancji odżywczych przez cały okres jego wzrostu aż do wyklucia się. Stąd ta część jaja zawiera najwięcej kalorii i tłuszczu, a poza tym dostarcza rozpuszczalnych w tłuszczach witamin (A, D, E, K) i lecytyny. Z kolei białko to świetne źródło selenu, witamin: B2, B6, B12 i D oraz minerałów, takich jak: żelazo, miedź i cynk. 

Na tym nie koniec zalet!

Ze względu na wysoką zawartość cholesterolu jaja okrzyknięto swego czasu złą sławą. Niepotrzebnie. W dużym uproszczeniu: istnieją 2 frakcje cholesterolu – w jajkach szkodliwy cholesterol, który przyczynia się do chorób serca, przekształcany jest we frakcję mniej szkodliwą, zwaną HDL. Ponadto spożywając jaja, dostarczasz organizmowi choliny, luteiny oraz witaminy A. Cholina (witamina B4) uczestniczy w budowie oraz utrzymaniu prawidłowej struktury komórek, wpływa na poprawę pamięci i  ogranicza ryzyko wystąpienia demencji. Luteina oraz witamina A to naturalne antyoksydanty. Przyczyniają się także do utrzymania zdrowia oczu, przeciwdziałając procesom zwyrodnieniowym. 

Które jajka kupować? 

Jeżeli zależy Ci na dostarczeniu organizmowi tych wszystkich substancji, warto sięgać po najwyższej jakości jaja, pochodzące od kur z wolnego wybiegu. Ferma Drobiu prowadzona przez Dariusza Ptaszka znajduje się w Żegocinie, w województwie małopolskim. Firma zajmuje się sprzedażą hurtową oraz detaliczną jajek różnych rozmiarów. Jeżeli nie możesz spożywać jaj kurzych, kupisz tutaj także jajka przepiórcze. Kury i przepiórki hodowane na fermie mają swobodny dostęp do zielonych terenów. Pracownicy wiedzą, jak ważny jest sposób traktowania zwierząt oraz zapewnienie im właściwej diety. Wpływa to na wysoką jakość znoszonych jajek. Wybierając Fermę Drobiu Dariusza Ptaszka, możesz mieć pewność, że wybierasz zdrowe produkty, nie przyczyniając się do cierpienia zwierząt.