Nie tylko francuskie i włoskie winnice pozwalają na tworzenie wyjątkowych w smaku win, które stają się trunkami ekskluzywnymi i często bardzo drogimi. Dużą popularnością w Europie i w Polsce cieszą się także wina bułgarskie. Tworzone są tam zarówno wina wytrawne i półwytrawne, jak i też słodkie oraz półsłodkie. Dorównują one winom z Toskanii czy słonecznej Alzacji. Czym zaś wyróżniają się wina tworzone między innymi w Regionie Czarnomorskim oraz Równinie Naddunajskiej.
Wina bułgarskie z tradycją sięgającą starożytności
Bułgaria to kraj, który niegdyś był jednym z największych producentów win. Świetność przypadała na czasy zimnej wojny, kiedy to blok wschodni stworzył silny i alternatywny rynek winiarski dla produktów włoskich oraz francuskich. Obecnie potęga bułgarskich trunków jest odbudowana, a wiele win trafia do polskich sklepów oraz naszych restauracji i hotelów. Podkreślić przy tym warto, że wina bułgarskie tworzone są w wielopokoleniowych tradycjach. Sięgają one czasów starożytności, kiedy Bałkany wypełnione były rzymskimi willami zarządzającymi wielkimi winiarniami oraz wielkopowierzchniowymi winnicami.
Obecnie bułgarskie winnice zajmują nawet 100 tysięcy hektarów, a możliwości ich rozszerzenie jest olbrzymia. Bułgaria produkuje rocznie nawet 1,5 miliona hektolitrów win. Nawet 1 mln jest zaś przekazany na import.
Szczepy winorośli, które spotkać można w Bułgarii
W Bułgarii uprawniane są odmiany winorośli o bardzo ciemnej skórce. To takie gatunki najlepiej wzrastają w okolicach Morza Czarnego, co nie oznacza tego, iż winnice bułgarskie nie są obsadzane odmianami białymi. Wśród międzynarodowych szczepów winorośli wyróżnić można m.in. cabernet i merlot. Rodzime odmiany to zaś przede wszystkim mayrud czy też gymza.
Co zaś z jakością szczepów winorośli? Bułgarskie odmiany nie tylko są bardzo odporne na zmiany warunków pogodowych, ale także mogą wzrastać na gorszych jakościowo glebach. Winorośle w Bułgarii nie są też nadmiernie atakowane przez insekty oraz choroby roślin. Dzięki temu ich jakość jest tak samo wysoka, co wydajność zbiorów.
Rodzaje win bułgarskich
Wina bułgarskie tworzone są w różnych odmianach. Niebywale popularne są wina wytrawne i półwytrawne w kolorze krwistej czerwieni. Takie wina często uszlachetnione są aromatem wiśni i czereśni, które nadają delikatnego posmaku. Wśród białych trunków bułgarskich wyróżniają się wina o żółto-złotym kolorze, co jest wynikiem zmieszania aromatów wielu tropikalnych owoców. Smak takich win jest zaś delikatny oraz gładki. Jeśli jednak szukamy eleganckich odmian, warto wybrać wina o głębokim purpurowo-rubinowym kolorze oraz przyjemnej fakturze. Wina wybierane na wystawne bankiety powinny charakteryzować się posmakiem truskawkowym, czereśniowym, a także leśnych owoców jagodowych. Prócz tego ekskluzywne wina z Bułgarii wyróżniają się długim finiszem – są wyczuwalne jeszcze długo po spożyciu, a każdy kolejny łyk pozwala uzyskać intensywne doznania smakowe.
Co zaś z bułgarskim winami słodkimi i półsłodkimi? Specjaliści z firmy WINA SADOWSKI z chęcią opowiadają o trunkach stworzonych z kupażu białych winogron Muscat, Traminer i Chardonnay. To z nich przygotowywane są słodkie wina w jasnym kolorze. Cechują się one smakiem grejpfrutowym, jabłkowym, śliwkowym oraz gruszkowym, zapewniając nie tylko pożądaną i orzeźwiającą słodycz, ale także delikatną kwasowość.