Wokół mięsa wołowego powstało wiele mitów i opinii. Nie trzeba być specjalistą od żywienia, aby po zapoznaniu się z nimi stwierdzić, że zdecydowana większość z nich jest albo bardzo krzywdząca, albo skrajnie nieobiektywna. Szczegółowe badania wyraźnie udowadniają, iż wołowina to gatunek mięsa, który warto wprowadzić do codziennej diety. Należy oczywiście pamiętać o odpowiednich ilościach. Co jeszcze warto wiedzieć na ten temat? Sprawdź, co na ten temat dowiedzieliśmy się od eksperta z firmy Skup Bydła Alberta Arciszewskiego z Nasielska w woj. mazowieckim.

Wołowina a wartości odżywcze

Na samym wstępie zdecydowanie warto skupić się na sprawach merytorycznych, które udowodnić można w sposób naukowy. Mowa tutaj przede wszystkim o zawartości niezbędnych do funkcjonowania organizmu mikroelementów, których w mięsie wołowym – jak się okazuje – jest naprawdę całkiem sporo. Wystarczy wspomnieć tutaj o bogactwie witamin z grupy B, w tym przede wszystkim B6 i B12, zawartości L-karnityny oraz wyraźnie wyższej niż w przypadku np. drobiu zawartości żelaza. Mięso wołowe zawiera również bardzo korzystny układ tłuszczu, którego połowa to zupełnie niegroźny dla zdrowia tłuszcz nienasycony.

W ramach ciekawostki trzeba wspomnieć o tym, iż w ciągu ostatnich 30 lat, zmiany w standardach hodowli spowodowały, że ogólna zawartość tłuszczu w mięsie z bydła spadła aż o 20%. O wprowadzeniu wołowiny do diety powinni pomyśleć również wszyscy ci, którym zależy na zbudowaniu większej masy mięśniowej. W 100 g wołowiny znajduje się 20 g najwyższej jakości białka.

- tłumaczy fachowiec z firmy Skup Bydła.

Z punktu widzenia sportowców istotny może wydać się także kwas linolowy działający na mięśnie w sposób ochronny. Jakie jeszcze zalety ma mięso wołowe?

Wyjątkowe walory smakowe

Odkładając na bok sprawy czysto naukowe, warto skupić się na tym, co tak naprawdę w wołowinie jest najważniejsze. Mowa tutaj oczywiście o absolutnie wyjątkowych walorach smakowych, które są w stanie spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających znawców kuchni. W przypadku wołowiny na największą uwagę zasługuje różnorodność sposobów jej przygotowania. W zależności od gustu kulinarnego może być ona duszona, pieczona, smażona, grillowana. Oczywiście jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań jest tatar sporządzony z mięsa surowego. O ostatecznym smaku wołowiny decyduje wiele czynników i wcale nie chodzi tutaj o sposób jej przyprawienia. Okazuje się, że o jakości mięsa decydują przede wszystkim warunki hodowli bydła.

Dlatego właśnie poszukując wołowiny najlepszego gatunku, warto zwrócić uwagę na ofertę firmy Skup Bydła Alberta Arciszewskiego, która dzięki swojemu ogromnemu doświadczeniu jest w stanie zagwarantować klientom obsługę na najwyższym poziomie. Jak zatem wyraźnie widać spożycie mięsa wołowego wbrew powszechnie panującej opinii wcale nie musi wiązać się z żadnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Kompleksowy skup i sprzedaż bydła w firmie Alberta Arciszewskiego

Skup Bydła Alberta Arciszewskiego gwarantuje niezawodną i skuteczną obsługę w zakresie kupna i sprzedaży bydła. Firma ta zobowiązuje się do humanitarnego traktowania zwierząt. Zapewnia, że wszystkie zwierzęta są traktowane z szacunkiem i współczuciem oraz mają zapewnioną najlepszą możliwą opiekę. Ich doświadczony zespół ekspertów pomoże Ci znaleźć najlepszą ofertę dla Twojego bydła, niezależnie od tego, czy chcesz kupić, czy sprzedać. Dzięki wiedzy, doświadczeniu oraz znajomości rynku zapewniają konkurencyjne i uczciwe ceny.