Wieprzowina jest mięsem, po które Polacy najchętniej sięgają na co dzień. W naszej kulturze spożywa się mało mięsa wołowego, lecz z roku na rok coraz więcej osób się do niego przekonuje. Wołowina kontra wieprzowina – które mięso jest zdrowsze? Zanim zrobisz zakupy na dzisiejszy obiad, koniecznie zapoznaj się z porównaniem wartości odżywczych obu rodzajów mięsa!

Czy czerwone mięso jest zdrowe?

Czerwone mięso jest powszechnie uznawane za niezdrowe, przez co wiele osób ograniczyło jego spożywanie. Przyczyną jest przede wszystkim wysoka zawartość tłuszczu. Osoby będące na diecie chętniej sięgają po mięso białe np. drób lub indyka. W dzisiejszych czasach mięso czerwone może być o wiele bezpieczniejsze dla naszego organizmu niż białe! Masowa produkcja drobiu sprawiła, że mięso kurcząt nie jest już tak idealnym pożywieniem, jak kiedyś. Oczywiście kupując drób od gospodarza, można jeszcze dostać wysokiej jakości zdrowe mięso, lecz chów przemysłowy sprawił, że jest to towar deficytowy. Tak naprawdę każde mięso może mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, jeśli będzie pochodziło z zaufanego miejsca np. z Reg-Drób Centrum Drobiowe. Mniejsze mięsne sklepiki mają swoich zaufanych dostawców – nad jakością mięsa czuwają profesjonalni hodowcy oraz lekarze weterynarii.

Wartości odżywcze – czym się różnią?

Dawniej mięso wieprzowe miało o wiele większą zawartość tłuszczu niż wołowe. W dzisiejszych hodowlach świnie są karmione w taki sposób, aby pasza prowadziła do rozwoju mięśni, a nie tkanki tłuszczowej. Dzięki temu mięso wieprzowe nie jest już tak tłuste i niektóre fragmenty (np. schab) mogą być bez obaw spożywane przez osoby, będące na diecie niskotłuszczowej. Wieprzowina to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz witaminy E. Ma ona również korzystną zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych. Wołowina to natomiast źródło bardzo dobrze przyswajalnego białka, witamin A, D oraz E, a także żelaza.

Które wybrać?

Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie oby dwóch rodzajów mięsa w rozsądnej ilości. Zarówno wieprzowina, jak i wołowina mają wiele cennych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ogromne znaczenie ma sposób przygotowania mięsa. To nie mięso jest szkodliwe, a przygotowane z nich potrawy. Zrezygnować powinno się przede wszystkim ze smażenia na oleju. Najzdrowsze jest mięso gotowane na parze, gdyż zachowuje wszystkie pozytywne właściwości. Mięso wołowe ma jedną ogromną zaletę – może być spożywane na surowo np. w formie lekko podsmażonych steków lub tatara.

Co oferuje Reg-Drób Centrum Drobiowe?

Reg-Drob Centrum Drobiowe to rodzinna firma z 27 latami doświadczenia, mieszcząca się w Ząbkach (województwo mazowieckie). Specjalizuje się w dystrybucji mięsa i wędlin, oferując mięso drobiowe, wieprzowe oraz wołowe, współpracując ze sprawdzonymi i zaufanymi dostawcami. Obsługuje klientów indywidualnych oraz restauracje i inne lokale gastronomiczne, oferując bogaty asortyment produktów spożywczych, w tym mrożonki. W ofercie firmy znajdują się drób (kurczaki, indyki, kaczki), różnorodne wędliny, mięso wieprzowe (schab, golonka, szynka, żeberka) oraz mięso wołowe (dojrzewające na sucho i na mokro).