Dobry polski obiad to oczywiście danie, w którym nie może zabraknąć mięsa. Na podium, obok najbardziej popularnych wieprzowiny i drobiu, znalazła się również wołowina. To mięso, które, z uwagi na niską, nieprzekraczającą 5% zawartość tłuszczu, powinno znaleźć się w diecie sportowców i osób dbających o linię. Jego spożywanie kilka razy w tygodniu skutecznie chroni ludzki organizm przed anemią. Dlaczego jeszcze warto jeść wołowinę?

Dlaczego warto jeść wołowinę?

Listę zalet warto zacząć od wspomnianej już walki i profilaktyki z anemią, a wszystko to za sprawą wysokiej zawartości dobrze przyswajalnego żelaza w wołowinie, które bierze udział w transporcie tlenu do mięśni. To jednak nie koniec witamin i minerałów, które można znaleźć w tym czerwonym mięsie. Jest ono bowiem bogate we wspierający odporność cynk, witaminę B12, troszczącą się o prawidłowe działanie układu nerwowego oraz fosfor, który odpowiada za mocne kości i zęby. Koniecznie należy wspomnieć o zawartości białka, obfitującego w korzystne dla organizmu aminokwasy. To szczególnie cenna informacja dla osób będących na diecie lub podejmujących się redukcji masy ciała, dla których liczy się szybkie pozbycie się tkanki tłuszczowej.

Po czym poznać świeżą wołowinę?

Wołowina w polskich domach króluje nie tylko w gulaszu czy pod postacią burgera – jest również podawana na surowo, w formie tatara. Bez względu jednak na to, czy mięso zostanie poddanie obróbce termicznej, jego świeżość powinna pozostać niekwestionowana. Jak rozpoznać świeżą wołowinę? Przede wszystkim po intensywnym, ciemnoczerwonym kolorze. Mięso warto również powąchać – jego zapach nie powinien być kwaśny. Na powierzchni wybranego kawałka nie powinny widnieć żadne plamy, a rozbratel czy antrykot musi być sprężysty i wilgotny. Wołowinę warto kupować w sprawdzonych sklepach mięsnych, a takim z pewnością jest znajdująca się w Gołdapi firma Smaczek, która troszczy się o to, by, pochodzące z pewnego źródła, sprzedawane w sklepie produkty były najwyższej jakości.

A gdy już kupisz świeżą wołowinę, z pewnością będziesz zastanawiać się, jakie dania możesz z niej przygotować. Większość miłośników czerwonego mięsa stawia na soczyste steki, choć równie często w polskiej kuchni królują burgery wołowe. Jeśli jednak zależy Ci na lekkich daniach, powinieneś postawić na wołowinę duszoną lub też jej chińską, meksykańską bądź burgundzką wersję. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie zrazów i połączenie ich z lekkim sosem z duszonych warzyw. Jak widać, możliwości jest mnóstwo, a ograniczeniem jest wyłącznie kulinarna wyobraźnia.