Nie da się ukryć, że opakowania jednorazowe mają wiele zalet. Są to akcesoria niezbędne nie tylko w domu, ale w głównej mierze w lokalach gastronomicznych oraz różnego rodzaju punktach handlowych. Ich popularność od lat utrzymuje się niezmiennie na wysokim poziomie. Warto przyjrzeć się nieco bliżej opakowaniom jednorazowym i poznać długą listę ich największych zalet.

Wysoka jakość wykonania

Opakowania jednorazowe wykonywane są ze specjalnych tworzyw takich jak folia OPS, PS, PP, PET oraz PE. Dzięki temu charakteryzują się właściwościami, które są dosyć istotne dla branży gastronomicznej. Stosowane tworzywa są w pełni bezpieczne i nadają się do przechowywania produktów żywnościowych. Opakowania wykonane ze styropianu idealnie sprawdzą się do przechowywania ciepłych potraw. Jak wiadomo świetnie izolują i chronią umieszczone w nich produkty przed wystygnięciem. Torby foliowe stanowią doskonałe zabezpieczenie przed zanieczyszczeniami oraz wilgocią. Równie popularne są także papierowe torebki, w które pakowane jest pieczywo. Papier jest bezpieczny dla zdrowia, nie wytwarza szkodliwych związków, a dodatkowo przepuszcza powietrze.

Szeroki zakres zastosowań

Omawiając opakowania jednorazowe należy podkreślić różnorodność ich zastosowań. W przemyśle cukierniczym powszechnie stosowane są przezroczyste, prostokątne pojemniki o zróżnicowanej wielkości. Ponadto bardzo popularne są tacki cukiernicze, pucharki na desery czy wreszcie opakowania okazjonalne (np. w kształcie serca). W przemyśle mleczarskim tego typu produkty stosowane są m. in. do pakowania serków, deserów oraz jogurtów.

Z opakowań jednorazowych bardzo chętnie korzystają wytwórcy surówek oraz dostawcy owoców. W tych branżach świetnie sprawdzają się pojemniki wykonane z tworzywa PP, OPS i PET, które charakteryzują się różną pojemnością i kształtem. Ponadto do pakowania kwaszonek warzywnych powszechnie wykorzystywane są wiaderka z PP o pojemności nawet do 10 litrów.

Ogromne zróżnicowanie opakowań jednorazowych występuje w gastronomii. W przemyśle gastronomicznym wykorzystywane są jednorazowe talerze, filiżanki, kubki i sztućce. Ponadto dużą popularnością cieszę się także patery aluminiowe, tacki kartonowe, folie spożywcze oraz papierowe torebki. W przemyśle garmażeryjnym królują przede wszystkim opakowania jednorazowe do potraw na wynos. Wśród nich powszechnie używane są pojemniki styropianowe, pojemniki na sałatki, kartony do pizzy, tacki do sushi oraz kubki PET z pokrywką.

Wygoda, estetyka i funkcjonalność

Do największych zalet opakowań jednorazowych zaliczamy estetykę wykonania oraz wygodę użytkowania. Kształt i rozmiary poszczególnych typów opakowań są starannie przemyślane. Dzięki temu nie zajmują zbyt wiele miejsca. Można je składować wkładając jedno w drugie, co pozwala zaoszczędzić sporo miejsca. Estetyczny, schludny wygląd jeszcze bardziej podkreśla walory potraw, a w przypadku przezroczystych opakowań pozwala na ich efektowną prezentację. Po wykorzystaniu można je łatwo zgnieść. Warto podkreślić, że opakowania jednorazowe są także proste w utylizacji. Nie bez znaczenia jest także ich atrakcyjna cena. Dzięki temu nawet zakup dużej ilości opakowań nie obciąży zbyt mocno budżetu firmy.

Wybierając opakowania jednorazowe warto skorzystać z oferty Hurtowni Opakowań Profit z Poznania, która działa na rynku od 1993 roku. Firma posiada w asortymencie ponad 1000 wysokiej jakości opakowań. Zapewnia także doradztwo i kompleksową pomoc w wyborze opakowań idealnie dopasowanych do potrzeb Klienta.