Czeremcha występuje w postaci drzewa lub krzewu. W Polsce można spotkać jej dwie odmiany: czeremchę zwyczajną (ptasią) lub amerykańską (późną). Liczne właściwości owoców, liści, kwiatów i kory sprawiają, że posiada szerokie zastosowanie. Używana już była w starożytności w medycynie ludowej. Chociaż nie jest jadalna, z jej owoców tworzy się nalewki, soki i przetwory bogate w witaminę C. Przeczytaj artykuł i poznaj gotowe przepisy.
Jakie są właściwości i zastosowanie czeremchy?
Owoce czeremchy mają wiele właściwości, które sprawiają, że warto mieć to drzewo w swoim ogrodzie. Warto w tym celu skorzystać z usług ogrodniczych i pomocy fachowca. Dzięki temu można się cieszyć zdrowymi owocami tej rośliny, która składa się z cennych antyoksydantów np. rutyny i witaminy C oraz kwasu jabłkowego i cytrynowego. Poza tym dzięki zawarciu fitoncydów ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, a także oczyszczające i diuretyczne.
Dodatkowo wytwory z tej rośliny w postaci soku, nalewki lub przetworów działają wzmacniająco na organizm. Spowalniają przy tym procesy starzenia organizmu i zapobiegają nowotworom. Należy jednak pamiętać o usunięciu przedtem z owoców czeremchy pestek. Zawierające roślinne toksyny – glikozydy cyjanogenne – niepoddane specjalnej obróbce i spożyte w większych ilościach mogą być szkodliwe. Wysoka zawartość związków np. flawonolii sprawia, że są one stosowane w ziołolecznictwie, zapobiegając cukrzycy czy nowotworom.
Przetwory z owoców czeremchy
Owoce tej rośliny dojrzewają z reguły w połowie sierpnia. Chociaż w postaci surowej mają cierpki smak, sprawdzają się jako podstawa wszelkiego rodzaju przetworów. Najpopularniejsze owocowe przetwory z czeremchy to: dżemy, galaretki, soki, nalewki, wina oraz konfitury.
W gastronomii najczęściej stosuje się lekko przejrzałe owoce tej rośliny, ponieważ są słodsze. Nie trzeba ich też specjalnie słodzić. Dodatkowo używa się ich jako barwiący składnik do win, wytwarza się z nich mąki lub jako nadzienie np. do pierogów. Natomiast z pestek tej rośliny otrzymuje się olejki.
Nalewka z czeremchy
Nalewkę z czeremchy tworzy się z jej dojrzałych owoców pozbawionych ogonków (1 kg), cukru (500 g) oraz wódki (700 ml) i spirytusu (300 ml).
Przygotowanie: Owoce należy włożyć do odpowiednio dużego słoika. Później dodać do tego cukier i odstawić na ok. 60 min. Następnie zalać alkoholem. Po upływie dwóch miesięcy powstałą nalewkę wystarczy odcedzić się i rozlać do butelek. Należy ją przechowywać przez pół roku w chłodnym pomieszczeniu. Dopiero wtedy jest odpowiednia do picia.
Sok z czeremchy
Do przyrządzenia soku z czeremchy potrzebne będą następujące składniki:
- owoce (1 kg),
- sok z cytryny,
- woda (1 lub 2 l).
Przygotowanie: Obrać i umyć owoce oraz wyjąć z nich pestki. Włożyć do garnka na ok. 5-7 min. Dolać ok. 0,5-0,6 l wody lub syropu cukrowego. Wymieszać wodę z cukrem. Następnie odstawić na 12 do 20 godzin. Potem przecedzić przez sito. Zalać owoce 0,3 l wody. Zagotować i odczekać, aż wszystko ostygnie. Później trzeba przecedzić i wygnieść np. workiem do moszczu. Połączyć soki. Podgrzać wszystko i uzupełnić sokiem z cytryny. Na koniec ponownie zagotować i rozlać do przygotowanych butelek. W podobny sposób przyrządza się syrop z czeremchy.
Dżem z czeremchy
Z czeremchy można zrobić także pyszne dżemy. Aby przygotować dżem z czeremchy potrzebne będą:
- owoce czeremchy (500 g),
- cukier (200 g),
- sok z cytryny,
- jabłka (500 g)
Przygotowanie: Obrane i umyte należy wrzucić do garnka. Dodać trochę wody i gotować, mieszając. Jeśli pestki zaczną być widoczne, należy zakończyć gotowanie i pozostawić do ostygnięcia. Przetrzeć owoce przez sito aż do uzyskania pestek i skórek.
Następnie trzeba obrać jabłka i zetrzeć na tarce na grube plasterki. Uzyskany przecier umieścić w rondelku i posypać cukrem. Doprowadzić do wrzenia, jednocześnie mieszając. Dodać starte jabłka i dalej mieszać. Woda odparuje dzięki gotowaniu. Po tym można przełożyć gotowy dżem do słoików i pozostawić do ostudzenia.