Pieczywo jest nieodłącznym elementem na polskim stole. Warto zwrócić jednak uwagę na jego wartość, która zależy w dużej mierze od mąki. Źródłem węglowodanów jest ciemny chleb z mąki z pełnego przemiału, razowej i graham. Dostarczają one sporo energii i są bardzo smaczne. Zdrowy jest też chleb żytni na zakwasie. Wartościowe są też posypki dekoracyjne do pieczywa, dlatego jeśli zastanawiasz się czy wybrać chleb z sezamem to odpowiedź brzmi tak.

Pieczywo nie tuczy

Pieczywo jest podstawą piramidy żywieniowej człowieka. Wszystko dzięki węglowodanom złożonym, które są w nim obecne. Poprzez pieczywo dostarczamy niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania energii. W przypadku jeśli zjemy zbyt dużo pieczywa istnieje niebezpieczeństwo, że może odłożyć się kilka centymetrów tłuszczyku, ale jeśli jesteśmy aktywni na pewno nam to nie grozi. Trzeba powiedzieć, że z diety nawet odchudzającej nie można wykluczyć całkowicie pieczywa, a jedynie ograniczyć je do minimum. Organizm potrzebuje składników, które znajdują się w chlebie czy bułkach dla zachowania pełni zdrowia. Zdrowszy od białych bułek jest chleb całoziarnowy. Niestety jest wiele osób z wrażliwym przewodem pokarmowym, czy takimi przypadłościami jak wrzody żołądka, dwunastnica czy po infekcjach, które negatywnie reagują na chleb razowy. Wtedy dla takich osób białe pieczywo jest znacznie lepsze. Nie bez znaczenia jest kwestia barwienia chleba. W piekarniach stosuje się zaciemniacze, które mogą powodować podrażnienia. Dlatego jeśli zależy nam na prawdziwym ciemnym chlebie to powinniśmy sprawdzić jego skład i udział całoziarnowej mąki. Najlepiej jeśli wartość sięga 100%, wtedy możemy mieć pewność, że jemy pełnowartościowe i zdrowe pieczywo.

Posypki na chlebie i bułce

Posypki dekoracyjne do pieczywa stosowane są w większości piekarni. Dodają one walorów estetycznych, ale też smakowych. Dlatego jeśli mamy do wyboru chleb czy bułkę z posypką warto sięgnąć właśnie po nią. W piekarniach stosuje się najczęściej posypki z pestek słonecznika, pestek dyni oraz białego sezamu. Ziarna słonecznika są pełne witamin, zawierają roślinne sterydy, które obniżają poziom złego cholesterolu i chronią przed zachorowaniem na choroby serca. Pestki słonecznika zawierają też wartościowe tłuszcze i białka, a także potas, żelazo i cynk. Pestki dyni z kolei hamują procesy starzenia się organizmu i mają właściwości odmładzające. Działają też korzystnie na skórę oraz błony śluzowe. Sezam korzystnie wpływa na układ kostny i zęby, które stają się bardziej mocne. Wszystkie te pozytywne aspekty posypki dekoracyjnej sprawiają, że stajemy się bardziej zdrowi, a dzięki jedzeniu pieczywa nawet młodsi.