Dobrej jakości produkty spożywcze uświetnią nasze potrawy i nadadzą im wyjątkowego aromatu oraz smaku. Obecnie zaopatrzenie się w tego typu wyroby stanowi nie lada wyzwanie, szczególnie jeśli chodzi o wyroby wędliniarskie. Chcąc otrzymać wysokogatunkowe i tradycyjne szynki lub kiełbasy najlepiej na zakupy udać się do sklepów firmowych niewielkich, rodzinnych zakładów masarskich, korzystających z tradycyjnych receptur od wielu pokoleń.

Informacje na etykiecie

Dane dotyczące składu zamieszczone przez producenta na opakowaniu to cenne wskazówki, które pokierują nas w wyborze wysokojakościowego wyrobu. Przede wszystkim im więcej ilości mięsa w 100 gramach produktu, tym lepiej. Także zawartość białka pochodzenia zwierzęcego dla dobrych wędlin wynosi minimum 16%. Niemniej jednak równie ważny jest brak jakichkolwiek sztucznych dodatków, które mają szkodliwy wpływ artykułu spożywczego na zdrowie. W tradycyjnych wędlinach nie może znaleźć się nic więcej poza solą bądź solanką w ilości nie większej niż 10% oraz ziołami i przyprawami. Wszelkie inne składniki, takie jak: fosforany, skrobia, białko, pektyny etc. są wykorzystywane wyłącznie do sztucznego poprawienia walorów wyrobu i podwyższenia jego jakości, co wyłącznie ma przełożyć się na wyższą sprzedaż.

Miejsce zakupu

W dużych marketach bardzo rzadko lub w ogóle nie trafimy na rzeczywiście dobre gatunkowo wędliny. Pod tym względem zdecydowanie lepiej udać się do mniejszych sklepów lub takich, które specjalizują się w sprzedaży żywności ekologicznej. Najlepszym wyborem będzie dokonywanie zakupów w przyzakładowych punktach mniejszych firm masarskich, jak na przykład Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Stilmas w Ścinawie Małej, który oferuje swoim klientom wyroby bez konserwantów, oparte na staropolskich recepturach. W takich miejscach podstawą sposobu produkcji wyrobów jest wieloletnia tradycja i wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie, co przekłada się przede wszystkim na niepowtarzalny smak kiełbas, szynek oraz innych produktów wędliniarskich.

Wygląd wędliny

Może nam wiele powiedzieć o jej właściwej i dobrej jakości, jak również świeżości. Naturalne, tradycyjne wyroby nie będą się błyszczeć, a także pozostawiać mokrych plam w miejscu, w którym leżą. Przede wszystkim muszą być suche oraz kruche. Czynnikiem decydującym o zakupie innego produktu powinien być z pozoru zachęcający idealny różowy i jednolity kolor, a także regularny kształt (z pominięciem artykułów pieczonych w formie jak pasztety). Po przekrojeniu szynki lub kiełbasy wartej naszych pieniędzy zobaczymy włókna, czasem pęknięcia. Kiełbasę zawierającą zbite cząsteczki żelowe zdecydowanie należy odrzucić.