Leczo to danie, które wywodzi się z kuchni węgierskiej i jest przygotowywane na bazie papryki. Tradycyjne leczo zawiera też cebulę, kiełbasę i pomidory. W Polsce jest to również bardzo popularna i lubiana potrawa. Można przyrządzić ją na wiele różnych sposobów. Jedną z wersji jest leczo z cukinią. Jak zrobić pyszne leczo? Poznaj sprawdzony przepis!
Leczo warzywne z kiełbasą jako pomysł na smaczny obiad
Leczo, czyli danie węgierskie bardzo często gości także w naszej polskiej kuchni. Jest chętnie spożywane zwłaszcza w letnie dni. Można przygotować tradycyjne leczo z papryki, cebuli, kiełbasy i pomidorów lub urozmaicić je innymi składnikami np. cukinią. Wersja ta jest u nas popularna i bardzo smaczna. Leczo najczęściej jest podawane ze świeżym pieczywem lub ryżem. Można je jednak serwować także z makaronem, plackami ziemniaczanymi albo z węgierskimi langoszami. Zatem jak ugotować leczo? Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na leczo z cukinią i kiełbasą.
Jak zrobić pyszne leczo?
Przepis na leczo nie jest skomplikowany i każdy powinien poradzić sobie z jego wykonaniem. Danie nie dość, że jest smaczne i łatwe to jeszcze dosyć szybkie – przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 40 minut. Wystarczy połączyć wszystkie warzywa z kiełbasą, dodać przyprawy i odpowiednio długo je ze sobą dusić.
Co będziemy potrzebować, by zrobić domowe leczo? Oto lista składników:
- 3 papryki – mogą być wszystkie czerwone lub miks kolorów: czerwona, żółta i zielona,
- 6 sporych pomidorów malinowych,
- 3 średniej wielkości cukinie,
- 2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- ok. 300 g dobrej kiełbasy (suszona, wiejska),
- olej do smażenia,
- przyprawy: płaska łyżka słodkiej papryki, łyżeczka papryki ostrej (lub mniej, wedle uznania), łyżeczka suszonego oregano, dwa ziela angielskie, sól i pieprz do smaku.
Przepis na leczo z kiełbasą i cukinią. Przygotowanie krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- W szerokim garnku lub dużej patelni podgrzej olej, a następnie dodaj cebulę i podsmażaj ją przez chwilę.
- Kiełbasę pokrój w plasterki lub półplasterki i razem z pokrojonym czosnkiem dodaj do delikatnie zeszklonej cebuli.
- Gdy kiełbasa z cebulą i czosnkiem będą się podsmażać, przygotuj w tym czasie papryki. Usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je na niezbyt długie paski.
- Dodaj paprykę do garnka i chwilę podsmażaj. Wlej odrobinę wody, by papryka się nie przypaliła. Duś pod przykryciem aż nieco zmięknie. Co jakiś czas zamieszaj całość drewnianą łyżką.
- Cukinię bardzo dokładnie umyj, ale nie obieraj ze skórki. Odetnij końcówki i przekrój wzdłuż na 4 części, a następnie w kostkę. Jeśli cukinia jest mniejsza, wystarczy przekroić ją na pół i pokroić w plasterki.
- Dodaj cukinię i przyprawy. Wymieszaj całość i duś ok. 5 minut. Pamiętaj, że cukinia powinna być miękka, ale nie rozpadająca się.
- Na koniec dodaj pomidory. Pomidory należy wcześniej sparzyć we wrzącej wodzie, zdjąć z nich skórkę i pokroić w dużą kostkę.
- Zamieszaj całość i gotuj kilka minut na średnim ogniu już bez przykrycia.
- Leczo z cukinią jest już gotowe. Wystarczy je jeszcze doprawić według uznania solą i pieprzem.
Jeśli wolisz leczo z większą ilością sosu, możesz dodać jeszcze trochę pomidorów z puszki lub passaty. Dodanie odrobiny koncentratu pomidorowego sprawi, że leczo będzie miało bardziej pomidorowy smak. Trzeba jednak uważać z jego ilością, by danie nie było zbyt kwaśne.
Domowe leczo z kiełbasą jest gotowe do spożycia od razu po przyrządzeniu. Po ostudzeniu można je wstawić do lodówki i przechowywać tam do trzech dni. Leczo można też zawekować lub zamrozić, by mieć gotowe danie na później.
Smacznego!