Leczo to danie, które wywodzi się z kuchni węgierskiej i jest przygotowywane na bazie papryki. Tradycyjne leczo zawiera też cebulę, kiełbasę i pomidory. W Polsce jest to również bardzo popularna i lubiana potrawa. Można przyrządzić ją na wiele różnych sposobów. Jedną z wersji jest leczo z cukinią. Jak zrobić pyszne leczo? Poznaj sprawdzony przepis!

Leczo warzywne z kiełbasą jako pomysł na smaczny obiad

Leczo, czyli danie węgierskie bardzo często gości także w naszej polskiej kuchni. Jest chętnie spożywane zwłaszcza w letnie dni. Można przygotować tradycyjne leczo z papryki, cebuli, kiełbasy i pomidorów lub urozmaicić je innymi składnikami np. cukinią. Wersja ta jest u nas popularna i bardzo smaczna. Leczo najczęściej jest podawane ze świeżym pieczywem lub ryżem. Można je jednak serwować także z makaronem, plackami ziemniaczanymi albo z węgierskimi langoszami. Zatem jak ugotować leczo? Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na leczo z cukinią i kiełbasą.

Jak zrobić pyszne leczo?

Przepis na leczo nie jest skomplikowany i każdy powinien poradzić sobie z jego wykonaniem. Danie nie dość, że jest smaczne i łatwe to jeszcze dosyć szybkie – przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 40 minut. Wystarczy połączyć wszystkie warzywa z kiełbasą, dodać przyprawy i odpowiednio długo je ze sobą dusić.

Co będziemy potrzebować, by zrobić domowe leczo? Oto lista składników:

  • 3 papryki – mogą być wszystkie czerwone lub miks kolorów: czerwona, żółta i zielona,
  • 6 sporych pomidorów malinowych,
  • 3 średniej wielkości cukinie,
  • 2 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • ok. 300 g dobrej kiełbasy (suszona, wiejska),
  • olej do smażenia,
  • przyprawy: płaska łyżka słodkiej papryki, łyżeczka papryki ostrej (lub mniej, wedle uznania), łyżeczka suszonego oregano, dwa ziela angielskie, sól i pieprz do smaku.

Przepis na leczo z kiełbasą i cukinią. Przygotowanie krok po kroku

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  2. W szerokim garnku lub dużej patelni podgrzej olej, a następnie dodaj cebulę i podsmażaj ją przez chwilę.
  3. Kiełbasę pokrój w plasterki lub półplasterki i razem z pokrojonym czosnkiem dodaj do delikatnie zeszklonej cebuli.
  4. Gdy kiełbasa z cebulą i czosnkiem będą się podsmażać, przygotuj w tym czasie papryki. Usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je na niezbyt długie paski.
  5. Dodaj paprykę do garnka i chwilę podsmażaj. Wlej odrobinę wody, by papryka się nie przypaliła. Duś pod przykryciem aż nieco zmięknie. Co jakiś czas zamieszaj całość drewnianą łyżką.
  6. Cukinię bardzo dokładnie umyj, ale nie obieraj ze skórki. Odetnij końcówki i przekrój wzdłuż na 4 części, a następnie w kostkę. Jeśli cukinia jest mniejsza, wystarczy przekroić ją na pół i pokroić w plasterki.
  7. Dodaj cukinię i przyprawy. Wymieszaj całość i duś ok. 5 minut. Pamiętaj, że cukinia powinna być miękka, ale nie rozpadająca się.
  8. Na koniec dodaj pomidory. Pomidory należy wcześniej sparzyć we wrzącej wodzie, zdjąć z nich skórkę i pokroić w dużą kostkę.
  9. Zamieszaj całość i gotuj kilka minut na średnim ogniu już bez przykrycia.
  10. Leczo z cukinią jest już gotowe. Wystarczy je jeszcze doprawić według uznania solą i pieprzem.

Jeśli wolisz leczo z większą ilością sosu, możesz dodać jeszcze trochę pomidorów z puszki lub passaty. Dodanie odrobiny koncentratu pomidorowego sprawi, że leczo będzie miało bardziej pomidorowy smak. Trzeba jednak uważać z jego ilością, by danie nie było zbyt kwaśne.

Domowe leczo z kiełbasą jest gotowe do spożycia od razu po przyrządzeniu. Po ostudzeniu można je wstawić do lodówki i przechowywać tam do trzech dni. Leczo można też zawekować lub zamrozić, by mieć gotowe danie na później.

Smacznego!