Marynowanie to powszechna metoda konserwowania warzyw i owoców. Marynaty są nieodłącznym i smacznym dodatkiem do głównych dań. Ocet, sól, cukier i przyprawy to podstawowe składniki. Zaprawę dodaje się często do mięsa, co wpływa na jego smak i dodaje mu aromatu. Oto propozycje marynat do kurczaka, które warto sprawdzić w kuchni. W jaki sposób się marynuje?

Marynaty do kurczaka w wersji łagodnej i pikantnej

Marynatę do skrzydełek zrobisz z 1,5 kg skrzydełek kurczaka, soli – 1,5 łyżeczki, zmielonego czarnego pieprzu – 1 łyżeczki, wody, passaty pomidorowej i oleju – po 2 łyżki, ciemnego cukru (ew. miodu) – po 2-3 łyżeczki, suszonego majeranku – 1,5 łyżeczki oraz ok. 2 rozdrobnionych  ząbków czosnku. Przydadzą się również dodatkowe składniki takie jak musztarda rosyjska i pieprz cayenne po 1 łyżeczce (do kupienia w hurtowni spożywczej).

W celu przygotowania podziel skrzydełka na 3 równe części. Odetnij tzw. lotki i przełóż do misek. Wymieszaj resztę w miseczce. Wyłóż całość o konsystencji pasty na skrzydełka. Do reszty dodaj mieszankę pieprzu cayenne i musztardy. Wymieszaj i dodaj do pozostałych kawałków mięsa. Wyłóż folią i odłóż na noc do lodówki. Piecz przez maks. 50 min w ok. 200°C.

Zaprawa musztardowa

Składniki na marynatę do piersi z kurczaka są następujące: pałki z kurczaka (1 kg), cebule (2-3 sztuki), musztarda sarepska (1 duża łyżka), majeranek (1,5 łyżeczki), zmiażdżone ząbki czosnku (2 sztuki), słodka mielona papryka i sól (1 łyżeczka) oraz pół łyżeczki pieprzu cayenne. Przyda się również olej słonecznikowy (maks. 5 łyżeczek). Rozmieszaj dokładnie wszystko, aż do powstania odpowiedniej masy. Rozprowadź po kawałku mięsa i odłóż na ok. 60 min do lodówki. Wlej na dno naczynia olej. Ułóż na nim pokrojone grubo i posolone cebule i wyłóż nimi zamarynowanego kurczaka. Przykryj folią i wstaw do piekarnika. Piecz w 200°C przez godzinę. Potem jeszcze piecz przez maks. 15 min, aż się zarumieni.

Marynata do udek w miodzie

Udka w miodzie to doskonała propozycja na jesienny obiad. Miodową marynatę do kurczaka dla 4 osób przygotujesz z 8 podudzi i natki pietruszki. Na zalewę do kurczaka przygotuj płynny miód (125 ml), musztardę diżońską i francuską (po 4 łyżki), biały winny ocet (4 łyżki), sól i pieprz oraz olej słonecznikowy (2 łyżki). Natnij podudzia. Rozetnij je równolegle, a potem przełóż np. do miski. Wymieszaj wszystko, posól i popieprz. Podudzia posmaruj zaprawą i wyciśnij. Przykryj wszystko folią i wstaw do lodówki na ok. 60 min. Rozgrzej w piekarniku grill do ok. 220°C. Wyjmij mięso i ułóż na naczyniu. Marynatę pozostaw w misce. Resztę włóż do piekarnika. Piecz przez 40 min. Przez ten czas dodawaj zaprawę. Piecz, aż się zarumieni. Wyłóż mięso na talerz i udekoruj natką pietruszki. Polej powstałym sosem np. ziemniaki. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, dowolną sałatką lub fasolką po bretońsku.

Marynata do kurczaka z grilla w wersji jogurtowej

Lista składników do przygotowania marynaty do kurczaka na grilla:

  • Filet z kurczaka: 500 g,

  • Naturalny jogurt: 200 ml,

  • Ząbki czosnku: 2 sztuki,

  • Curry w proszku, suszony tymianek  i słodka papryka: po 1 łyżeczce,

  • Świeży sok z cytryny: 2 łyżki,

  • Przyprawy: sól i pieprz.

Wykonanie: po umyciu i osuszeniu filetu z kurczaka , pokrój go w jednakowe plastry. Drobno posiekaj ząbki czosnku i umieść w dużej misce. Dołącz resztę i wymieszaj. Do powstałej marynaty dodaj mięso. Wymieszaj wszystko, a następnie odstaw do lodówki. Marynuj przez ok. 2-3 godziny. Wskazówka: Najlepiej będzie smakować, kiedy pozostawisz go w chłodnym miejscu przez całą noc.