Jesień to najpiękniejsza pora roku, jednak zmienna pogoda bywa zdradliwa i łatwo w tym okresie o przeziębienie. Właśnie dlatego na naszym jesiennym talerzu honorowe miejsce powinny zająć sezonowe warzywa i owoce, dostarczające nam cennych witamin i minerałów. Zdrowe odżywianie to recepta na obniżoną odporność organizmu – sprawdź, które produkty warto zakupić na straganie.

Soczyste i zdrowe owoce, po które warto sięgnąć jesienią

Choć owoce zawierają wiele cukrów prostych, których nie powinniśmy spożywać w nadmiarze, sięgniecie po nie to rozwiązanie znacznie zdrowsze (i smaczniejsze) niż doładowywanie się ciastkami lub czekoladą. Warto jednak pamiętać, że najzdrowsze owoce to te, na które właśnie panuje sezon.

Jesienią są to przede wszystkim jabłka oraz gruszki. Te pierwsze dostępne są w naszym kraju przez cały rok, jednak ich najzdrowsze i najsmaczniejsze odmiany zakupić możemy właśnie o tej porze roku. Stanowią źródło cennego błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit, a także witamin – głównie C, A oraz E, które korzystanie wpływają na nasze samopoczucie oraz… urodę. Ponadto zawierają ważne dla organizmu mikroelementy, takie jak potas, cynk, krzem i miedź. Sięgnięcie po taką przekąskę korzystanie wpływa na naszą odporność i dostarcza organizmowi cennych przeciwutleniaczy.

Gruszki natomiast to lekkostrawne owoce, które polecane są nawet obdarzonym wrażliwym żołądkiem dzieciom. Podobnie jak jabłka dostarczają nam błonnik, a także wiele cennych witamin oraz minerałów, wpływających na pracę mózgu i pomagających walczyć z przeziębieniem.

Wśród najcenniejszych jesiennych owoców nie sposób nie wspomnieć również o śliwkach. Te małe, niezwykle smaczne owoce mają wiele ciekawych właściwości:

  • korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego,
  • poprawiają apetyt,
  • są źródłem witaminy E - cennego przeciwutleniacza,
  • zawierają witaminy z grupy B, które pomagają zapobiec jesiennej chandrze,
  • spożywanie tych owoców pomaga zapobiec miażdżycy i chorobom nowotworowym.

Kluczowe jest jednak to, by spożywać owoce jedynie z pewnego źródła, aby mieć pewność, że są one zdrowe i nieskażone szkodliwą chemią.

Warzywa – klucz do Twojego zdrowia

Zdecydowanie ważniejszym i częstszym gościem na naszym jesiennym talerzu powinny być jednak sezonowe warzywa. Do tych, które zakupić można jesienią, zaliczamy:

  • dynię – niekwestionowaną królową jesiennych dań, bogatą w beta-karoten i obniżająca cholesterol;
  • cukinię – podwyższającą odporność, wspomagająca pracę mózgu i ze względu na niski indeks glikemiczny polecaną nawet cukrzykom;
  • buraki – cenne źródło żelaza i kwasu foliowego;
  • paprykę – bogate w witaminę C (ma jej więcej niż cytrusy!) i świetnie wspomagające odporność warzywo.

Wśród tych smacznych i zdrowych produktów warto wymienić także brukselkę, brokuły czy bakłażana. Zdrowe warzywa najlepiej kupować w sprawdzonych źródłach, takich jak hurtownia warzyw i owoców Frutikol oferująca sprzedaż hurtową oraz detaliczną, a także transport krajowy i międzynarodowych tych produktów. Korzystając z usług doświadczonych dostawców, nie tylko otrzymujesz zdrowy, pełnowartościowy produkt, ale również pewność, że pochodzi on ze sprawdzonego źródła. Wybieraj więc uważnie i jedz smacznie oraz zdrowo.