Siemię lniane jest nam wszystkim dobrze znane, jako że często pojawia się jako dodatek w naszym jadłospisie. Możemy między innymi stosować je jako zamiennik jajek w wegańskich przepisach. Jednak ma ono również wiele zdrowotnych właściwości. Jak je stosować, aby w pełni wykorzystać jego potencjał W jakiej formie możemy spożywać siemię lniane? Przeczytaj, aby się dowiedzieć.

Jakie właściwości ma siemię lniane?

Siemię lniane zawiera składniki, które pomogą nam w utrzymaniu równowagi zdrowotnej, takie jak:

  • błonnik,
  • lignany,
  • lignina SDG,
  • kwasy tłuszczowe omega-3,
  • substancje śluzowe,
  • sterole,
  • aminokwasy – lizyna, leucyna, tryptofan, fenyloalanina,
  • minerały – magnez, potas, wapń, mangan, miedź, cynk i selen,
  • witaminy – kwas foliowy, witamina C, witamina E, witamina K, niacyna (witamina B3) oraz inne witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6).

Dzięki temu jego regularne spożywanie ma zbawienny wpływ na nasz organizm, a kupimy je w każdym sklepie spożywczym czy sklepie ze zdrową żywnością. Zalecane jest, aby codziennie przyjmować go od 1 do 2 łyżek. Nie należy spożywać go więcej, ponieważ może to prowadzić do odwodnienia.

W jaki sposób działają te wszystkie składniki? Jakie właściwości ma siemię lniane? Jedną z jego cech, jakie możemy wskazać, jest to, że obniża poziom cholesterolu we krwi. Ponadto, wpiera również zdrowie układu pokarmowego, między innymi dzięki zawartości błonnika. Jego spożywanie łagodzi dolegliwości żołądkowych i  zapobiega zaparciom, jest także świetną pożywką dla dobrych bakterii jelitowych.

Ponadto, siemię lniane:

  • wpływa pozytywnie na osoby z cukrzycą typu 2,
  • może wykazywać działanie ochronne przeciwko rakowi piersi, endometrium, jajników, prostaty i jelita grubego,
  • wspiera utraty nadmiernej masy ciała dzięki utrzymywaniu uczucia sytości,
  • poprawia stanu skóry i włosów,
  • przeciwdziała uderzeniom gorąca i innym objawom menopauzy,
  • wycisza przewlekłych stanów zapalnych.

Jak przygotować siemię lniane?

Zastanawiając się, jak spożywać siemię lniane, mamy tak naprawdę dwie opcje: możemy je pić albo wprowadzać do naszej diety jako dodatek do potraw.

Jak jeść siemię lniane?

Siemię lniane możemy dodawać do codziennych posiłków w najróżniejszej formie – całe lub zmielone ziarna, a także olej lniany. Tak więc, jak jeść siemię lniane? Jeśli zdecydujemy się na użycie całych ziarenek, możemy stosować je do posypywania kanapek lub dodawać je do sałatek, po wcześniejszym  uprażeniu na patelni.

Zmielone siemię lniane możemy dodawać do jogurtów i kefirów, ale może być stosowana również jako zamiennik jajek. Aby to zrobić, wystarczy wymieszać łyżkę proszku z trzema łyżkami wody – będzie to odpowiednik jednego jajka. Olej lniany natomiast powinien być używany jedynie na zimno, na przykład jako dodatek do sałatek.

Jak pić siemię lniane?

Jeśli charakterystyczny smak tego produktu nie odpowiada ci na tyle, by dodawać go do swoich codziennych posiłków, zapewne zastanawiasz się jak pić siemię lniane. Zmielone, możesz dodawać je również do koktajli warzywnych i owocowych, ale możesz również zdecydować się na przyrządzenie napoju z siemienia lnianego.

Napój z siemienia jest świetnym sposobem na szybkie spożycie pełnej jego porcji. Aby go przygotować, należy zmielić dwie łyżki siemienia lnianego w młynku do kawy. Następnie wystarczy zalać je połową szklanki ciepłej wody i odstawić na 10 minut. Kiedy napar stanie się kleisty, jest gotowy do spożycia.