Nie ulega wątpliwości, że kebaby są obecnie jednym z najpopularniejszych dań typu fast-food. Wynika to oczywiście z doskonałych walorów kulinarnych, które wyczerpują oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie bez znaczenia są także kwestie praktyczne. Kebab zjedzony w restauracji czy zamówiony z dostawą to komfortowa i ekonomiczna alternatywa dla konieczności gotowania w domu. Co jednak w głównej mierze odpowiada za jakość tej potrawy?

Kluczowa kwestia jakości mięsa


Choć obecnie jak najbardziej można spotkać się z kebabami przyrządzanymi z myślą o wegetarianach, to jednak samo danie najczęściej postrzegane jest w kategoriach przysmaku dla ludzi ceniących sobie smak mięsa. Klienci mają do swojej dyspozycji przede wszystkim drób, a także wołowinę i wieprzowinę. Ostateczny wybór zależy od indywidualnych upodobań kulinarnych. Niemniej, należy wyraźnie podkreślić, iż dla wszystkich rodzajów mięsa da się znaleźć kilka wspólnych czynników, które bezpośrednio wpływają na ich właściwości smakowe.

Mowa tutaj głównie o pochodzeniu produktu. Najlepsze restauracje stawiają jedynie na hurtownie, pozyskujące mięso z ekologicznych hodowli, gdzie zwierzęta nie są karmione paszami czy mączkami rybnymi. To bardzo istotne, ponieważ właśnie dzięki temu unika się sytuacji, w której smak np. udek z kurczaka powszechnie wykorzystywanych do produkcji mięsa na kebab, znacznie odstawałby od powszechnie przyjętych standardów. Co jeszcze warto wiedzieć?

Co z przyprawami?


Kebab to potrawa o orientalnych korzeniach, a co za tym idzie, wykorzystanie odpowiednich przypraw, staje się w tym przypadku absolutnie kluczowe. Podejście do tej kwestii bywa jednak dość zróżnicowane i w głównej mierze zależy od tego, na co konkretnie liczą klienci restauracji. Niektórzy właściciele stawiają na zakup mięsa przyprawionego w taki sposób, aby jak najbardziej przypominało ono potrawę oryginalną, co możliwe jest poprzez wykorzystanie m.in. dodatków charakterystycznych dla kuchni tureckiej. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że uzyskane w ten sposób rezultaty nie zawsze trafiają w gust osób pochodzących z centralnej części Europy, mięso może zostać również przyprawione tak, aby sprostać ich oczekiwaniom.

W przy takim rozwiązaniu znajdujące się w kebabie mięsne płaty przyprawiane są dobrze znanymi i często stosowanymi na naszym kontynencie dodatkami, a orientalny smak, stanowi jedynie lekko wyczuwalną nutę. Jak podkreślają specjaliści z Zakładu Rozbioru Drobiu, to właśnie idealnie dobrane mięso przygotowane w należytych warunkach decyduje o tym, czy kebab zdobędzie serca klientów, czy też nie. Jest to składnik, którego jakości w żadnym wypadku nie należy bagatelizować.