Coraz bardziej rośnie nasza świadomość związana ze zdrowym żywieniem i dostrzegamy jak silnie przetworzone produkty oferowane nam są w większości sklepów. Najgorsze jest to, że często sięgamy po nie jako po teoretycznie zdrowe, bo przecież były zawsze i jadło się je w naszych domach. Problem w tym, że przykładowo jeśli chodzi o wędliny, to najczęściej powstawały one w domach z surowego mięsa rękami babci. Smak był nieco inny niż tych, które kupujemy w dzisiejszych sklepach, jednak zdaniem wielu osób zdecydowanie lepszy. Obecnie niestety w wielu produktach znajdujemy sporą ilość substancji, których kiełbasa nie potrzebuje. Często niestety dzisiejsze wyroby wędliniarskie nie dorastają do pięt tym, które wielu z nas zna z czasów dzieciństwa.

Wiejskie wyroby


Lepszy skład, lepszy smak i przede wszystkim dbałość o nasze zdrowie i dostarczanie odpowiednich składników – to z pewnością podstawowe elementy, które wyróżniają wiejskie wyroby wędliniarskie. Produkowane są z wysokiej jakości mięsa, według rodzinnych receptur znanych od lat, niezmiennie smaczne i wartościowe. Właśnie takie szynki i kiełbasy powinny każdego dnia gościć na polskich stołach. Dbając o zdrowie swoje i bliskich stawiajmy zawsze na to co najlepsze. Podziękuje nam za to również nasze podniebienie, gdyż smak będzie pełny, aromatyczny i świeży. Warto zorientować się w naszej okolicy czy istnieje możliwość zakupienia, zamówienia takich właśnie produktów, które wytwarza się tradycyjnie w działających od lat rodzinnych zakładach przetwórczych.

Czemu smak jest wyjątkowy?

Niekiedy początkowo odczuwamy brak tzw. „ulepszaczy smaku”, jednak z czasem dostrzegamy bogaty smak mięsa, i zdajemy sobie sprawę z faktu, że jedynym niezbędnym konserwantem w wytwarzaniu wędlin i nie tylko jest sól. Z przypraw można postawić jeszcze na pieprz i odpowiednie zioła. Jednak wszelkie inne substancje są zbędne, a co najgorsze mogą uzależniać lub szkodzić naszemu zdrowiu. Jedząc naturalne wyroby, tradycyjne sięgamy po to co najlepsze i poznajemy prawdziwy smak jedzenia. Z pewnością będzie to więc dla nas wyjątkowo korzystne.

Miejscowi wytwórcy wędlin i kiełbas działają w wielu rejonach naszego kraju. Często są to mniejsze firmy, w których produkcja odbywa się z zachowaniem tradycyjnych zasad i przypraw. Warto się zorientować, gdzie najbliżej nas się taka znajduje lub gdzie w okolicy dostarcza swoje wyroby i postawić na ich wykorzystanie w naszej kuchni.