Kapusta pekińska to warzywo z rodziny kapustnych o podłużnym kształcie, z luźno położonymi liśćmi o jasnozielonej lub żółtozielonej barwie. Okazuje się ona nie tylko smaczna, ale także zdrowa, a także znajduje wiele zastosowań w kuchni przez sałatki po zupy. Co warto wiedzieć na temat składników odżywczych oraz właściwości zdrowotnych kapusty pekińskiej? O tym piszemy w poniższym artykule.

O historii kapusty pekińskiej słów kilka

Historia kapusty pekińskiej sięga III wieku naszej ery, kiedy to zaczęto ją uprawiać w północnych Chinach oraz Japonii. Do Europy i Stanów Zjednoczonych trafiła zaś ona dopiero w latach 30. XX wieku.

Bogate źródło witaminy C

Jeśli chodzi o składniki odżywcze, to kapusta pekińska jest przede wszystkim bogatym źródłem bardzo ważnej witaminy C, która odpowiedzialna jest między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, syntezę kolagenu, pracę niektórych hormonów, zwiększenie wchłaniania żelaza, wspomaganie procesów detoksykacji organizmu oraz neutralizację wolnych rodników. Ile należy zjadać dziennie kapusty pekińskiej, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C? Odpowiedź brzmi około 300 g. Warto także wspomnieć, iż najwięcej witaminy C znajduje się w wewnętrznych liściach.

Kapusta pekińska a inne witaminy

Kapusta pekińska jest także źródłem także innych witamin takich jak:

  • prowitamina A- zwana inaczej betakarotenem, który jest odpowiedzialny za proces prawidłowego widzenia oraz chroni przed działaniem wolnych rodników

  • Witamina K1 – wpływa na prawidłową krzepliwość krwi

  • Witamin B9 – zapobiega zachorowaniu na anemię megaloblastyczną oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia wrodzonych wad cewy nerwowej w przypadku płodów

  • Witamina U.

Bogate źródło mikro i makroelementów

Kapusta pekińska to także bogate źródło mikro i makroelementów takich jak:

  • ·Wapń – jest odpowiedzialny za prawidłową mineralizację kości, przepływ bodźców nerwowych oraz krzepnięcie krwi

  • Potas – odpowiada za zachowanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitycznej

  • Mangan – wchodzi w skład wielu enzymów, a także odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu kostno – stawowego.

Duża ilość antyoksydantów

Ponadto, kapusta ta zawiera także dużą ilość antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają tworzeniu się nowotworów.

Ile kalorii ma kapusta pekińska?

Kapusta pekińska to idealna pozycja w menu osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, bowiem jest to produkt niskokaloryczny. 100 g tego warzywa zawiera jedynie 40 kcal, a można w niego sporządzić wiele smacznych potrwa takich jak np. chińska zupa po pekińsku, sok, sałatka gyros, warzywa po tajsku, sałatka śledziowa, kotlety mielone z kapustą pekińską i wiele innych.

Jeśli chcą Państwo zakupić świeżą kapustę pekińską najlepszej jakości, to polecamy w tym celu skorzystać z oferty sprawdzonej firmy PPHU Lemat.