Prowadzenie lokalu gastronomicznego to może być bardzo dochodowa działalność – Polacy lubią jeść na mieście, równie chętnie zamawiają jedzenie na wynos lub z dowozem. Kluczem do sukcesu w tej branży są nie tylko smaczne i atrakcyjne cenowo dania, ale także warunki i atmosfera, jaką oferuje restauracja. Niemały udział ma w tym funkcjonowanie kuchni. Jakie wyposażenie powinno się w niej znaleźć?
Podział zaplecza kuchennego
Każdy, kto podejmował się aranżacji kuchni we własnym domu, wie, że nie jest to łatwe zadanie. W lokalu gastronomicznym staje się ono znacznie trudniejsze, ponieważ oprócz komfortu użytkowania należy uwzględnić jego zgodność z obowiązującymi w Polsce przepisami sanitarnymi oraz zasadami GHP i GMP, czyli dobrymi praktykami związanymi z higieną oraz produkcją żywności. Ponadto kuchnia w restauracji musi zostać zaprojektowana tak, aby mogło w niej efektywnie pracować kilka czy kilkanaście osób jednocześnie. Potrzeba tu zatem porządku i dobrej organizacji przestrzeni Prawidłowe funkcjonowanie lokalu określa układ funkcjonalny pomieszczeń, który decyduje o organizacji pracy i sprawności przebiegu procesów zaopatrzenia, magazynowania, produkcji, dystrybucji, mycia i usuwania odpadów.
W skład zaplecza kuchennego wchodzą pomieszczenia wraz z niezbędnym wyposażeniem:
Zaplecze socjalne dla pracowników (szafki ubraniowe dwudzielne, szafki porządkowe)
Zaplecze magazynowe (regały, szafy chłodnicze i mroźnicze, komory chłodnicze i mroźnicze)
Przygotowalnia brudna i czysta ( zlewy, umywalki, stoły robocze)
Kuchnia (urządzenia grzewcze, tj.: piece konwekcyjno-parowe, trzony kuchenne, frytownice, płyty grillowe. Stoły chłodnicze z drzwiami lub szufladami, meble robocze, ciągi wydawcze mebli z pojemnikami GN)
Zmywalnia (zmywarki podblatowe i kapturowe, ciągi mebli do zmywania)
Sala konsumencka zaprojektowana zgodnie z aranżacją danego wnętrza, czasami połączona z koktajl barem (stacje barmańskie, blendery, wyciskarki, ekspresy do kawy).
W każdym wymienionym pomieszczeniu powinniśmy zadbać o właściwe rozmieszczenie mebli i urządzeń gastronomicznych w celu optymalizacji pracy wszystkich użytkowników. Istotną kwestią przy ich projektowaniu jest zachowanie jednokierunkowości.
Podstawowym kryterium w doborze sprzętów oraz mebli kuchennych dla restauracji jest bezpieczeństwo. Wyposażenie gastronomii musi być wykonane z materiałów, które nie stwarzają zagrożenia dla żywności oraz nie wchodzą w reakcję ze składnikami czy stosowanymi środkami dezynfekującymi i myjącymi. Ponadto powinno ono być łatwe w utrzymaniu w czystości, ale też odporne na skutki intensywnej eksploatacji. Potrzeba tu sprzętów i urządzeń wysokiej jakości, solidnie wykonanych z wytrzymałych materiałów.
Higiena pracy
Jeśli chodzi o profesjonalne urządzenia gastronomiczne, to w tej materii niekwestionowanie króluje stal nierdzewna i nie bez powodu. Meble z uwagi na swoje zastosowanie muszą być odporne na parę, wysokie temperatury, na działanie kwasów, substancji organicznych oraz innych substancji zawartych w produktach spożywczych. Meble z wysokiej jakości stali nierdzewnej są także łatwe w utrzymaniu czystości. Zapewniającej długie i bezproblemowe użytkowanie.
W celu zakupu wysokiej klasy mebli gastronomicznych, polecamy skorzystać z bogatej oferty cenionej firmy GP Production z siedzibą w Warszawie, której produkty odznaczają się wysoką trwałością i niezawodnością. Firma specjalizuje się w produkcji urządzeń gastronomicznych dedykowanych do restauracji, kawiarni, barów, pizzerii, piekarni czy sklepów spożywczych. GP Production oferuje szeroką gamę produktów, takich jak: witryny chłodnicze, stoły chłodnicze i mroźnicze, stoły do pizzy, okapy, zabudowy barowe.
Wykwalifikowani pracownicy firmy z chęcią posłużą Państwu fachowym doradztwem w zakresie oferowanych sprzętów. W związku z tym, że jesteśmy producentem możemy opracować dla klienta prototyp urządzenia skrojony na miarę. Jesteśmy bardzo elastyczni i produkujemy wiele urządzeń w nietypowych, niestandardowych rozmiarach aby sprostać Państwa oczekiwaniom.
Nie pozostaje nam nic innego jak zaprosić Państwa o współpracy!