Jajka są produktami nie tylko smacznymi, ale również bardzo zdrowymi. Stanowią cenne źródło witamin, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych takich jak fosfor, potas czy wapń. Ponadto mają mało kalorii, dlatego znajdują swoje zastosowanie w dietach odchudzających. Jednak wybór dobrych jajek może być problematyczny – na rynku działa wiele firm oferujących niskiej jakości produkty. Zastanówmy się więc, jak wybrać te najlepsze. 

Jakie jajka warto kupować?

W dzisiejszych czasach jako społeczeństwo coraz bardziej świadomie sięgamy po artykuły spożywcze. Chodzi tu jednak nie tylko o kwestię jakości, ale również etyki. Wiele mówi się o tym, jak bardzo niehumanitarny jest tzw. chów klatkowy, w którym kura spędza całe życie w ciasnej klatce. Najczęściej wiąże się to z chorobami, co szkodzi również konsumentom. Dlatego w supermarketach zdecydowanie lepiej wybierać jajka oznaczone numerem 1 (od kur z wolnego wybiegu) lub 0 (z chowu ekologicznego). Jajka od zwierząt hodowanych na gospodarstwach mają znacznie mniej cholesterolu, a i możemy je spożywać bez wyrzutów sumienia – kury funkcjonują bowiem w znacznie lepszych warunkach. 

Zatem kupując opisywane produkty z zaufanego źródła, mamy pewność zawartości cennych witamin i składników odżywczych. Zdecydowanie godna uwagi jest przykładowo firma Kupno-sprzedaż art. rolno-spożywczych Krzysztofa Borowika z Lipinek Szlacheckich. Jak możemy się dowiedzieć, kury hodowane są w świetnych warunkach – na wolnym wybiegu porośniętym trawą. Prowadzą zatem spokojne i bezstresowe życie, co na pewno będzie istotne dla miłośników zwierząt. Dzięki temu produkowane jajka również wyróżniają się doskonałą jakością. Dostępne są w czterech rozmiarach – mamy do wyboru opcje małe (poniżej 53 g), średnie (53-63 g), duże (63-73 g) i bardzo duże (73 i więcej g). Szeroki wybór sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. 

Jak rozpoznać dobre jajka?

Jakość produktów nie zależy jednak wyłącznie od systemu chowu. Istotną rolę odgrywa również pasza, którą spożywają kury. Musi ona zawierać szereg ważnych składników – zwłaszcza wapń, a także być dostosowana do wieku zwierzęcia. Kupując te artykuły, należy zatem zwrócić uwagę nie tylko na oznaczenia, ale również na wygląd. Prawdziwe wiejskie jajka zazwyczaj nie są jednolite – występują w różnych odcieniach. Zimą najczęściej jest to bladożółty kolor, natomiast latem bardziej intensywny. Świeżość także możemy sprawdzić po skorupce – nie musimy się martwić, jeśli jest ona matowa i lekko chropowata. Stare jajka są bowiem gładkie i błyszczące. 

Dobre produkty wyróżniają się także wnętrzem i smakiem. Przykładowo jajka pochodzące z gospodarstwa Krzysztofa Borowika mają intensywne żółtko i kremową konsystencję. Dzięki temu nie tylko doskonale smakują, ale również świetnie prezentują się na talerzu. O wysokiej jakości w tym przypadku świadczą także pozytywne opinie dotychczasowych klientów. Z usług firmy Kupno-sprzedaż art. rolno-spożywczych skorzystały bowiem nie tylko pojedyncze osoby, ale również punkty gastronomiczne, restauracje, cukiernie czy piekarnie. Klienci cenią przedsiębiorstwo zarówno za najlepsze produkty, jak i za przystępne ceny.