Ryby stanowią popularny przysmakiem w naszej diecie nie tylko w momencie, gdy udajemy się na wakacyjną wyprawę nad morze, ale także w trakcie przyrządzania codziennych domowych obiadów. Oczywiście potrawy z ryb mogą przyjąć różną formę — od panierowanych filetów po np. śledzie w śmietanie. Spójrzmy na kilka zalet, jakie płyną z regularnego spożywania ryb.

Bogate źródło witamin

O tym, że ryby oraz dania przyrządzane z nich są bardzo zdrowe nie trzeba przekonywać. Jednym z powodów, dla których istnieją tego typu teorie, jest niewątpliwie bardzo szeroka gama niezbędnych dla naszego organizmu witamin, jakie posiadają wszelkiego rodzaju ryby. Wśród witamin, jakie możemy znaleźć w rybach, są m.in.:

  • witamina A — to witamina, której obecność w naszym organizmie świetnie wpływa na kondycję skóry, polepsza nasz wzrok, a także posiada właściwości przeciwutleniające;

  • witamina B12 — ta witamina m.in. w doskonały sposób wpływa na naszą pamięć oraz inne funkcje psychiczne, jak również zapobiega niedokrwistości, ułatwia przemianę żelaza oraz zapobiega powstawaniu skurczy mięśni;

  • witamina D — ten rodzaj witaminy zawarty w rybach odpowiedzialny jest za prawidłowy rozwój naszych zębów oraz kości, jak również wspieranie odporności organizmu;

  • witamina E — ta witamina z kolei przyda się przede wszystkim kobietom będącym w ciąży, ponieważ świetnie wpływa na prawidłowy rozwój płodu. Oprócz tego witamina E przeciwdziała zakrzepom oraz jest silnym przeciwutleniaczem.

Poza wyżej wymienionymi witaminami ryby stanowią również bogate źródło białka oraz składników mineralnych w postaci żelaza, selenu czy jodu.

Wysoka zawartość kwasów z grupy omega-3

Poza witaminami oraz składnikami mineralnymi ryby posiadają również spore ilości niezwykle zdrowych wielonasyconych kwasów omega-3, które powinniśmy regularnie uwzględniać w naszej codziennej diecie. Dlaczego kwasy omega-3 są dla nas tak ważne? Otóż przede wszystkim mają one bardzo dobry wpływ na nasz układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu (wytwarzając w jego miejsce tzw. dobry cholesterol), wzmacniają odporność organizmu, zapobiegają powstawaniu nadciśnienia tętniczego, a także posiadają właściwości przeciwzapalne oraz antyalergiczne, co jest niezwykle ważne dla osób jakiekolwiek problemy w tej materii.

Jak możemy przyrządzić ryby oraz skąd je wziąć?

Tak bardzo potrzebne w naszej diecie ryby możemy przyrządzać na wiele przeróżnych sposobów. Podstawową formą, z jaką często mamy do czynienia w tej kwestii, są m.in. świąteczne potrawy z karpia takie jak np. karp w galarecie, karp smażony (lub pieczony) czy chociażby ryba po grecku. Bardzo smaczną formą ryb są również te w wersji wędzonej, które posiadają nie tylko wspaniały smak, ale i inne walory. Szeroki wybór ryb znaleźć możemy w ofercie Sklepu i Smażalni Ryb U Nowaka. "U Nowaka" to nie tylko sklep, ale także smażalnia ryb, oferująca zawsze świeże i smaczne produkty. Znajduje się w malowniczym mieście, w Brzesku, w województwie małopolskim. Specjalizują się w sprzedaży ryb morskich i słodkowodnych, zarówno świeżych, jak i mrożonych. W asortymencie znajdą Państwo także oczyszczone ryby, gotowe do samodzielnego przygotowania w domu. Oferują między innymi takie gatunki jak dorsz, pstrąg, sandacz, łosoś, karp czy śledź. Ryby pochodzą od sprawdzonych dostawców, co gwarantuje najwyższą jakość oferowanych przez nas produktów. W smażalni serwują rybę z różnymi dodatkami, a pracownicy służą radą i pomocą w doborze odpowiednich ryb.