Choć przez wiele lat była w Polsce niedoceniana, to dziś należy do wyjątkowo popularnych warzyw – szczególnie w jesiennym sezonie. Można z niej przygotować wiele interesujących, a przy tym niezwykle prostych dań. Dynia posiada wiele dobroczynnych właściwości odżywczych, niewiele kalorii i można z niej przygotować niemalże wszystko. Doskonale smakuje w pieczonej formie – sprawdź, jak ją przygotować. Zainspiruj się najciekawszymi przepisami.

Pieczona dynia – doskonałe warzywo na jesienne dni

Jakie warzywo od razu kojarzy się z jesienią? Choć wraz z nadejściem nowej pory roku, pojawia się wiele sezonowych produktów, to wśród nich niezmiennie przodują różne gatunki dyni. Prowansalska, zwyczajna czy makaronowa – większość odmian fantastycznie sprawdza się w kuchni. Można z nich przygotować różnorodne potrawy na cały dzień. Najsmaczniejsze okazy znajdziemy na targach i w sklepach spożywczych.

Jeśli zastanawiasz się, co można zrobić na bazie warzywa, to pieczona dynia może okazać się idealnym rozwiązaniem. Nie tylko bowiem doskonale smakuje, ale również posiada wiele wartości odżywczych i cennych minerałów – od witamin A, B, E, C, D, K aż po cynk, żelazo, magnez i potas. Przy całym tym bogactwie roślina jest również niskokaloryczna (w 100 g znajdziemy tylko 30 kalorii). Łagodny smak produktu sprawdza się zarówno w daniach na słodko, jak i na słono.

dynia

Jak upiec dynię?

W przepisach na pieczoną dynię wykorzystuje się różnorodne odmiany warzywa. Okazuje się, że większość gatunków nadaje się do dań na ciepło. Które z okazów najlepiej znoszą ten sposób obróbki termicznej? Do przygotowania w piekarniku sprawdzi się przede wszystkim:

  • Dynia Hokkaido – ma charakterystyczny kształt, lekko orzechowy smak i zwarty miąższ. Można ją piec i jeść wraz ze skórką.
  • Dynia zwyczajna – jest najmniej słodką odmianą, ale świetnie odnajduje się we wszelkiego rodzaju przetworach i sosach. Pieczona może stanowić świetną bazę do przyrządzenia np. zup typu krem.
  • Dynia piżmowa – warzywo o gruszkowym kształcie i jasnej skórce. Nadaje się zarówno do pieczenia, jak i faszerowania. Przygotowana w piekarniku stanowi pyszną przekąskę.

Samo przygotowanie pieczonej dyni w piekarniku jest bardzo proste i nie trwa zbyt długo. Oto podstawowy przepis bez żadnych dodatków:

Krok 1. Warzywo dokładnie umyj, osusz, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Porcjowanie możesz wykonać na kilka sposobów: dynia pieczona w całości, w plastrach, pokrojona w kostkę czy w formie frytek – możliwości jest wiele. Po ewentualnej obróbce usuń pestki.

Krok 2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.

Krok 3. Kawałki produktu lub formę do pieczenia skrop oliwą i całość włóż do rozgrzanego urządzenia na ok. 20-30 minut. Czas pieczenia dyni zależy od wybranego gatunku – każdy z nich charakteryzuje się bowiem inną strukturą miąższu czy grubością. Gotowe warzywo będzie miało miękki środek, w który bez problemu wbijemy widelec. Wystarczy wyjąć go z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

Tak przygotowaną bazę można wykorzystać do stworzenia zup, purée, ciast, placków czy sosów. Jednak warzywo można podawać również jako samodzielną przekąskę – wystarczy jedynie użyć odpowiednich dodatków. Do pieczonej dyni na słodko można dodać zamiast oliwy miodu oraz garść posiekanych orzechów i cynamonu. Przepis na danie wytrawne zawiera różnorodne przyprawy np. sól, rozmaryn, zioła prowansalskie, czosnek, tymianek, oregano, pieprz, a nawet chili.

pieczenie dyni

Co można zrobić z pieczonej dyni?

Wiesz już, jak długo piec dynię i z czym podawać jako samodzielne danie. Jednak, jak zostało już wcześniej wspomniane, pieczone warzywo stanowi doskonałą podstawę do przygotowania innych potraw. Jego smak świetnie łączy się z aromatem cytrusów czy korzennymi i pikantnymi przyprawami. W zmiksowanej formie można dodać przygotowaną bazę do ciast i deserów np. sernika z pieczonej dyni czy muffinów. W wersji wytrawnej stanowi doskonałą przystawkę, jak i dodatek do śniadań czy obiadów.

Z czym podawać pieczoną dynię? Przygotowane w ten sposób warzywo z powodzeniem może zastąpić inne dodatki do mięs czy sosów np. ziemniaki. Poza tym funkcjonuje zazwyczaj jako samodzielna potrawa lub jako baza w formie purée czy musu. Z jej wykorzystaniem można stworzyć na przykład pyszną zupę serową. Do jej wykonania potrzebujemy:

  • 0,5 l wywaru warzywnego,
  • pieczonej dyni,
  • soku z ćwiartki cytryny,
  • 50 dag chipsów z parmezanu,
  • główki czosnku,
  • przypraw: soli morskiej, curry, chili, oregano;
  • 3-4 łyżki oliwy,
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego.

Na początku należy upiec dynię na wytrawnie z dodatkiem oliwy, soli i oregano. Po wyjęciu jej z piekarnika umieszczamy w tym miejscu owiniętą w papier do pieczenia główkę czosnku. Warzywo podlewamy wywarem i zagotowujemy wraz z upieczonym i obranym czosnkiem. Całość doprawiamy i trzymamy na ogniu przez 5 minut. Następnie blendujemy wraz z jogurtem i sokiem z cytryny. Kremową zupę z pieczoną dynią należy podawać z chipsami z parmezanu.

zupa dyniowa

Jak widać przepisów na pieczoną dynię jest mnóstwo. Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych inspiracji, to sprawdź, jak przygotować placki na bazie sezonowego warzywa.