Szarlotka sypana, z kruszonką oraz bezą, a także z owocami lub innymi dodatkami. Smacznych możliwości i połączeń jest naprawdę mnóstwo. Ciasto posypane cukrem pudrem, z dodatkiem budyniu i kruchym ciastem można przygotować w domu lub kupić w pobliskiej cukierni. Może być podana na zimno lub gorąco z lodami albo kawą. Poniżej prezentujemy sprawdzone przepisy na domową szarlotkę. Zobacz, jak stworzyć pyszne ciasto z nadzieniem z jabłek!

Ekspresowy jabłecznik z budyniem

Masz ochotę na pyszny deser jak z najlepszej cukierni? A może nie masz pomysłu na wykorzystanie sezonowych owoców? Wypróbuj prosty przepis na wypiek z jabłkami. Wśród składników na szarlotkę z budyniem znajdują się:

  • Cukier – 1 szklanka,

  • Masło roślinne – 250 g,

  • Proszek do pieczenia – 3 łyżeczki,

  • Mąka – 60 dag,

  • Śmietana – 18% (3 łyżki),

  • Żółtka – 5 sztuk.

Na owocowe nadzienie musisz zaś przygotować 1 kilogram najlepiej kwaśnych jabłek, cukier puder, cynamon, 1 litr mleka oraz budyń malinowy i śmietankowy. 

Przygotowanie: Po sporządzeniu 2 budyniów, uformuj ze wszystkich składników masę. Rozdziel całość na połowę. Pierwszą część wyłóż na blachę posmarowaną margaryną i bułką tartą. Obierz jabłka i pokrój je w dość grube plastry. Wyłóż je na pierwszą połowę ciasta. Posyp cynamonem i przyprósz cukrem pudrem. Wylej budyń. Drugą połowę zetrzyj na tarce o większych oczkach. Rozprowadź równomiernie na budyń. Piecz wszystko w 180°C. Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem. Czas wykonania prostego jabłecznika to ok. 60 min.

Szarlotka na kruchym cieście

Najlepszy przepis na szarlotkę na kruchym cieście wymaga użycia następujących składników: mąki (3 szklanek), żółtek (4), margaryny, odrobiny soli oraz połowy szklanki cukru i 2 łyżeczek proszku do pieczenia. Do zrobienia masy przygotuj ok. 2 kg jabłek, pół szklanki cukru, 4 białek, odrobiny soli, kisiel cytrynowy oraz szczyptę cynamonu. 

Przygotowania rozpocznij od obrania jabłek. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Odciśnij sok. Dodaj kisiel i wymieszaj. Ubij białka zmieszane z solą i cukrem. Do ubitych białek dodaj cynamon i dołącz do owoców. Dokładnie wszystko wymieszaj. Zagnieć całość w jednolitą masę. Podziel na dwie równe części. Zawiń w folię – do kupienia w każdym sklepie spożywczym – i odstaw na ok. 60 min do lodówki. Przygotuj dużą blachę. Wysmaruj ją tłuszczem i posyp tartą bułką. Połowę ciasta połóż na jej dno i ugnieć. Wyłóż na wszystko masę z jabłek. Zetrzyj na wierzch resztę ciasta. Upiecz w piekarniku w 180°C przez ok. godzinę. Ciasto powinno być złote. Wyjmij. Szarlotka na kruchym cieście gotowa!

Recepta na królewską szarlotkę

Do upieczenia królewskiej szarlotki będziesz potrzebować składników na masę. Większość z nich znajdziesz w dowolnym supermarkecie. Przygotuj jabłka – 3 kg, cytrynowe galaretki – 2. Do posypki użyj 1 łyżki cukru oraz 20 dag pestek słonecznika. Przyda się również śmietana – 30% i cukier puder – 2 łyżki. 


Podstawę jabłecznika stanowi w tym przypadku biszkopt z czterech jajek. Po jego upieczeniu, musisz obrać umyte jabłka i pokroić je w plasterki. Wrzuć owoce do garnka. Praż na małym ogniu. Odczekaj, aż się rozpuszczą i dodaj galaretki. Całość zamieszaj. Poczekaj, aż masa ostygnie. Wylej ją na ostudzony biszkopt. Pamiętaj, że masa stężeje, jeśli będzie schłodzona. 


W następnym kroku ubij śmietanę na jednolitą masę. Dodaj szczyptę cukru pudru. Wrzuć do szklanki wody galaretkę. Poczekaj, aż się rozpuści. Dodaj ją do ubitej śmietany. Wskazówka: galaretka musi być zimna. Całość wylej na przygotowaną masę z jabłek. Odstaw do lodówki. Przyrumień na suchej patelni (bez oleju!) słonecznik zmieszany z cukrem. Wystudź i wysyp na nieco stężałą śmietanę. Trik: Spróbuj zrobić jabłkowe ciasto z warstwą śmietankową. Wykonasz ją z 2 łyżek żelatyny, pół szklanki cukru, 400 ml śmietanki (36%) i 1/3 szklanki wrzątku. Zastosuj też kakao do stworzenia posypki. Pamiętaj, aby gotowe ciasta trzymać w lodówce!


Jeśli chcesz poznać więcej przepisów z sezonowymi owocami, to sprawdź, jakie ciasta można zrobić ze śliwek