Kiedy już wybraliśmy idealny ekspres do kawy, czas zastanowić się, jaką kawę wybrać, aby w pełni wykorzystać jego potencjał i codziennie cieszyć się pysznym naparem. Czy do każdego ekspresu odpowiednia będzie taka sama kawa? Jak jej gatunek wpływa na jej smak? Jaką wybrać, aby najlepiej spełniała nasze wymagania? Przeczytasz o tym w poniższym artykule.

Jaka kawa do ekspresu – ziarnista czy mielona?

Kupując kawę do ekspresu, musimy zdecydować się, czy wolimy już wcześniej zmieloną, czy może wybierzemy ziarna, które będziemy samodzielnie mielić. Podejmując tę decyzję, warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach, takich jak czas i wysiłek, jaki możemy poświęcić na codzienne przyrządzanie naszego ulubionego napoju.

Kupowanie kawy zmielonej jest rozwiązaniem dużo szybszym niż własnoręczne jej mielenie, jeśli więc mamy swój ulubiony rodzaj, nie ma nic złego w tym, żeby wciąż go wybierać. Warto jednak pamiętać, że kawa świeżo mielona zawsze będzie smakować najlepiej, jako że nie wywietrzeje jeszcze jej naturalny aromat, zachowa one też wszystkie swoje właściwości.

Zagorzali fani kawy powinni więc wybierać kawę ziarnistą. Podejmując jednak tę decyzję, nie można zapomnieć, że w takim przypadku potrzebne nam będzie dodatkowe wyposażenie, jakim jest młynek do kawy – możemy wybierać pomiędzy młynkami ręcznymi a elektrycznymi. Oczywiście, możemy też od razu zaopatrzyć się w ekspres do kawy z wbudowanym młynkiem. Ziarnista kawa do ekspresu ciśnieniowego z wbudowanym młynkiem będzie oczywistym rozwiązaniem.

Jakie są gatunki kawy ziarnistej?

Kiedy już podjęliśmy decyzję, że będziemy mielić ją samodzielnie, czas odpowiedzieć sobie na pytanie: jaka kawa ziarnista do ekspresu będzie najlepsza? To zależy głównie od naszych preferencji do smaku, aromatu i konsystencji kawy, jak i jej zawartości kofeiny. Każdy z tych najpopularniejszych gatunków ma swoje wady i zalety i sami musimy podjąć decyzję, który z nich sprawdzi się najlepiej w naszym przypadku.

Arabica

Jest to gatunek kawy występujący zdecydowanie najczęściej – stanowi 2/3 światowej produkcji kawy. Jej ziarna możemy rozpoznać po charakterystycznym kształcie wyżłobienia układającego się w literę ‘S’.  Nadaje się idealnie dla osób nieprzepadających za gorzkim smakiem kawy. Jej niewielka zawartość kofeiny sprawia, że jest idealna dla osób, które nie mogą spożywać jej w zbyt dużych ilościach. Arabica ma intensywny orzechowo-czekoladowy, korzenny aromat i szlachetny, łagodny smak, z delikatną kwaśnością.

Robusta

Drugim bardzo popularnym gatunkiem kawy do ekspresu jest liberica. Jej ziarna możemy rozpoznać po tym, że są małe, owalne, z prostym wyżłobieniem po środku. Ma szczególnie wysoką zawartość kofeiny. Kawa tego gatunku występuje w Ameryce Południowej, środkowej Afryce i południowej Azji. Jest idealna dla osób, które potrzebują wysokiej dawki kofeiny i uwielbiają intensywny smak kawy – jest on nieco ziemisty, gorzki, cierpki i ostry. Aromat tej kawy jest mniej wyrazisty niż w przypadku arabiki, a jej konsystencja – mniej tłusta.

Liberica

Ten gatunek jest bardzo rzadki, najczęściej występuje jednak jako wypełniacz w innych mieszankach. Nie jest szczególnie chwalona przez smakoszy. Jej uprawy występują w Afryce i Azji Południowej. Ziarna tej kawy są duże, twarde, spłaszczone, z prostym wyżłobieniem pośrodku. Ma bardzo mało odczuwalny, lekki smak, dlatego najlepiej sprawdza się do przygotowywania napojów kawowych. Pomimo swojej raczej niskiej ceny, ma średnią zawartość kofeiny, mogą więc sięgnąć po nią osoby szukające jak najbardziej ekonomicznego rozwiązania. Liberica osiąga średniej gęstości konsystencję, a jej aromat jest lekko orzechowy. 

Decydujesz się na kawę ziarnistą? Przeczytaj, jaki młynek najlepiej wybrać

Nie masz jeszcze ekspresu? Dowiedz się, jak wybrać taki dopasowany do twoich potrzeb.