Żółty ser stanowi podstawę Twojej diety? Dobrze byłoby zastanowić się nad modyfikacją nawyków żywieniowych – zamieniając ser żółty na oscypki, czyli twarde, wędzone sery przygotowywane z mleka owczego. To one są znacznie zdrowsze i stanowią bogactwo makro i mikroskładników! Z naszego artykułu dowiesz się, jakie korzyści przyniesie Ci regularne spożywanie oscypków! Zachęcamy do dalszej lektury!
Oscypki – właściwości!
Oscypki są zdrowszą alternatywą dla żółtych serów wytwarzanych z mleka krowiego. Spożycie już jednego oscypka dziennie dostarczy Ci:
- niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu soli mineralnych – jodu, magnezu, cynku, selenu oraz miedzi;
- flawonoidów – czyli naturalnych, bioaktywnych związków o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych. Flawonoidy pozytywnie wpływają na wzmocnienie naczyń krwionośnych, zapobiegają miażdżycy i innym schorzeniom układu krążenia;
- enzymów hamujących rozwój choroby Alzheimera.
Nie możemy zapomnieć o wyjątkowym i delikatnym smaku, jakim charakteryzują się oscypki – w szczególności białe, niewędzone (których smakoszami są nawet najmłodsi).
To jeszcze nie wszystko!
Rezygnując z żółtego sera na rzecz oscypków i innych serów góralskich – możesz rozwinąć swoje umiejętności kulinarne i urozmaicić przygotowywane potrawy. Wśród popularnych dań znajdziemy sałatki, oscypek z konfiturą z żurawiny, pizzę, zapiekanki makaronowe, jak i zapiekany ser (oscypek) z pomidorami i natką pietruszki!
Pamiętaj, że zdecydowana większość oscypków jest słona -– dlatego też do przygotowywanego dania nie dodawaj już soli – ewentualnie dodaj niewielką ilość!
Wybieraj oscypki ze sprawdzonych źródeł!
W marketach znajdziemy „oscypki” przygotowywane na bazie mleka krowiego. Jednak one nie dostarczą nam tylu cennych minerałów. Zachęcamy do zakupu regionalnych oscypków w Przetwórstwie Mleka i Wyrób Serów Smoleń Jadwiga – przygotowywanych według tradycyjnych receptur. W firmie Jadwigi Smoleń produkowane są również inne rodzaje serów góralskich! Zapraszamy do kontaktu i poznania aktualnej oferty!