Coraz chętniej wykorzystujemy kamień naturalny w aranżacji swoich domów i mieszkań. Tworzymy z niego posadzki, schody, a nawet okładziny ścienne. Materiał ten znakomicie czuje się również w roli kuchennego blatu. Nie tylko przyciąga wzrok i zapewnia maksymalny komfort pracy podczas przygotowywania posiłków, ale też jest niezwykle trwały. Największym uznaniem inwestorów cieszą się blaty z granitu. Dlaczego?

Niebanalna ozdoba każdej kuchni

Granit to kamień, który zachwyca bogactwem wzorów i odcieni. Możemy zdecydować się na zupełnie gładki blat w kolorze głębokiej czerni, ale też możemy postawić na skałę o zielonym zabarwieniu z widocznym użyłkowaniem. Rozpiętość kolorystyczna jest naprawdę imponująca – od delikatnych beży, poprzez rudości, czerwienie aż do ciemnych brązów i fioletów. Każdy granit jest inny i w tym tkwi jego niezaprzeczalny urok.

Kamień ten, w przeciwieństwie do drewna, ochładza wnętrze, dlatego idealnie sprawdzi się w kuchni urządzonej w stylu industrialnym, glamour i eklektycznym, choć nic nie stoi na przeszkodzie, by granitowy blat zastosować również w bardziej klasycznych wnętrzach. Dekoracyjne walory granitu z pewnością docenią domownicy, jak i osoby ich odwiedzające.

Jakie zalety posiada granitowy blat?

Wyjątkowa estetyka to niejedyna zaleta kuchennych blatów z granitu. Jak przekonuje ich producent – Zachodniopomorskie Centrum Granitu – kamień ten wykazuje dużą odporność zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury. Na granitowym blacie bez obaw możemy postawić gorący garnek czy patelnię. Nie straszne mu także kwasy oraz środki czyszczące stosowane w kuchniach. Wyjątek stanowi alkohol i wosk. Mogą one powodować trudne do usunięcia plamy.

Granit jest surowcem bardzo trwałym. Przez długie lata zachowuje swój piękny wygląd, nie ściera się i niełatwo ulega uszkodzeniom mechanicznym. Potrzeba naprawdę olbrzymiej siły, by ukruszyć, zarysować lub połamać granitowy blat. Dlatego też można na nim siekać warzywa czy porcjować mięso bez używania deski do krojenia. Nawet jeśli w wyniku takiego działania pojawią się drobne rysy, można je łatwo wyeliminować przy pomocy kamienia szlifierskiego.

Warto podkreślić, że blat z granitu ułatwia zachowanie należytej czystości w kuchni. Z racji tego, że jest on wolny od pęknięć i bruzd, nie jest dobrym miejscem do rozwoju bakterii. Jego pielęgnacja również nie nastręcza wielu problemów – wystarczy tylko miękka szmatka i łagodny detergent. Warto sięgać po specjalistyczne preparaty, których skład został opracowany z myślą o granicie.