Przemysł spożywczy wymaga nie tylko ergonomicznego rozplanowania powierzchni handlowej, ale także dobranego odpowiednio do charakteru obiektu instalacji chłodniczych i klimatyzacji. Korzystając z pomocy firmy Techno-Cold Sp. z o.o, która jest przedstawicielem włoskiego producenta urządzeń chłodniczych TECHNO-B, możesz liczyć nie tylko na fachowe doradztwo, ale również niezawodne chłodnie i klimatyzatory wpływające na jakość świadczonych w sklepie usług. Dowiedz się, jak zaplanować system chłodniczy w sklepie spożywczym!

Dlaczego w sklepie spożywczym tak ważna jest infrastruktura chłodnicza?

Chłodnictwo przemysłowe w przypadku branży spożywczej jest jak woda dla ryb, bez nich żaden sklep spożywczy nie mógłby istnieć. To one bowiem dbają o utrzymanie odpowiednich dla danych rodzajów produktów żywnościowych warunki temperaturowe, celem utrzymania właściwych warunków do przechowywania żywności. Podstawowym elementem każdego magazynu w sklepie spożywczym jest komora chłodnicza, zwana po prostu chłodnią.

Wybór chłodni nigdy nie może być przypadkowy. Firmy takie jak Techno-Cold Sp. z o.o. dokładają starań na etapie przyjmowania zlecenia budowy chłodni pod wymiar, aby dokładnie poznać specyfikę punktu, miejsca, w którym ma być ona zbudowana. W komorze chłodniczej zawsze powinna panować stała, dostatecznie niska temperatura. Budując chłodnię, należy zadbać przede wszystkim o maksymalne wykorzystanie potencjału firmy oraz jej koszty eksploatacyjne. Ważne jest, aby firma zajmująca się wykonawstwem jej powinna odpowiednio dobrać rodzaje komór chłodniczych, czyli odpowiednio planując wielkość chłodni (pomieszczenia utrzymujące temperaturę między 0 a + 10 oC), mroźni (miejsc o stałej temperaturze od -5 do -25 oC), oraz mroźnie głębokiego mrożenia (poniżej - 30 oC).

Doświadczenie oraz szeroki asortyment firmy Techno-Cold Sp. z o.o sprawia, że proponowane chłodnie gotowe lub pod wymiar dostosowane są do potrzeb czy to branży spożywczej, czy gastronomicznej, uwzględniając dotychczas stosowane w firmach rozwiązania technologiczne, czy ograniczenia metrażowe. Z wysokiej klasy urządzeniami chłodniczymi, jakie ma do zaoferowania Techno-Cold Sp. z o.o. możliwe jest zarówno zbudowanie chłodni ściśle pod potrzeby klienta, jak i z wykorzystaniem rozwiązań modułowych.

Na co zwrócić uwagę podczas budowy chłodni?

Ważną rzeczą w przypadku budowy systemów chłodniczych jest również odpowiedni montaż poszczególnych elementów tworzących system chłodni przemysłowych. Muszą być one nie tylko odpowiednio dobrane wymiarami, ale zamontowane tak, aby były w pełni bezpieczne, stabilne chroniły przechowywane produkty przed przypadkowym rozmrożeniem. Ważnym jej elementem jest zatem system zamków blokujących, które z jednej strony zapewnią komfortowe korzystanie z chłodni, a z drugiej strony nie dopuszczą do nieszczelności pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami.

Systemy chłodnicze zawsze powinny być dostosowane do specyfiki branży, w której będą użytkowane. Inne rozwiązanie sprawdza się w sklepie do przechowywania żywności, warzyw, owoców a inne w gastronomii do przechowywania produktów gotowych (ciast, deserów), gdzie zapewne olbrzymim autem będzie zastosowanie odpowiednich układów wspomagających pracę chłodni i komór chłodniczych, np. w obszarze pochłaniania zapachów i aromatów.

Gotowe rozwiązania od włoskiego producenta

Jeżeli nie chcesz budować chłodni pod wymiar, możesz skorzystać z gotowych rozwiązań proponowanych przez wyłącznego przedstawiciela włoskiego producenta TECHNO-B. Przedsiębiorstwo Techno-Cold Sp. z o.o. oferuje komory chłodnicze i mroźnicze o uniwersalnej konstrukcji z paneli modułowych. Takie rozwiązanie pozwala na stworzenie chłodni o dowolnych parametrach w krótkim czasie. Firma oferuje rozwiązania dostępne bez podłogi, a także z podłogą wykończoną antypoślizgową blachą aluminiową ryflowaną lub nierdzewną tłoczoną. Ponadto w ofercie producenta znajdziemy urządzenia i drzwi chłodnicze, a także urządzenia chłodnicze dla gastronomii.