Osłonki poliamidowe to niezbędny element w procesie produkcji żywności, zwłaszcza w przemyśle mięsnym i garmażeryjnym. P.P.H. Gos-Pak Małgorzata Prelewska oferuje swoim klientom wysokiej jakości osłonki poliamidowe, które spełniają wszelkie wymagania stawiane przez producentów żywności. W ofercie firmy znajdują się dwa rodzaje osłonek - 1-warstwowe nietermokurczliwe oraz 1-warstwowe termokurczliwe, które różnią się swoimi właściwościami i zastosowaniami.

Osłonki poliamidowe 1-warstwowe nietermokurczliwe

Osłonki poliamidowe 1-warstwowe nietermokurczliwe produkowane są przez P.P.H. Gos-Pak z poliamidu PA6 metodą ekstruzji z rozdmuchaniem. Charakteryzują się barierowością względem tlenu, powietrza i aromatów oraz rozpuszczalnością pary wodnej. Dzięki tym właściwościom doskonale sprawdzają się w produkcji wyrobów garmażeryjnych takich jak salceson, kaszanka czy wyroby w galarecie, a także kiełbas i wyrobów wędliniarskich (pasztetowa, metka, mielonka, szynka, mortadela). Można je również stosować do pakowania innych nie wędzonych artykułów spożywczych o małej zawartości wody oraz karmy dla zwierząt.

Przed użyciem osłonek należy je moczyć w wodzie o temperaturze maksymalnie 40°C przez około 15 minut. Podczas moczenia cała osłonka powinna być zamoczona w wodzie. Napełnianie i klipsowanie może odbywać się ręcznie lub automatycznie, a zamykanie za pomocą klipsa metalowego, z tworzywa sztucznego lub wiązania przędzą wędliniarską. Wyroby można poddawać obróbce termicznej do 125°C, a po obróbce chłodzić powietrzem.

Osłonki poliamidowe 1-warstwowe termokurczliwe

Osłonki poliamidowe 1-warstwowe termokurczliwe produkowane są przez P.P.H. Gos-Pak z kompozycji poliamidów podwójnie orientowanych. W porównaniu do osłonek nietermokurczliwych posiadają podwyższoną barierowość na wodę, gazy oraz aromaty. Właściwości termokurczliwe zapewniają atrakcyjny, gładki wygląd wyrobu końcowego.

Podobnie jak osłonki nietermokurczliwe, termokurczliwe stosuje się w produkcji wyrobów garmażeryjnych, kiełbas i wyrobów wędliniarskich oraz innych nie wędzonych artykułów spożywczych o małej zawartości wody i karmy dla zwierząt. Przed użyciem należy je moczyć w wodzie o temperaturze maksymalnie 25°C przez około 20–30 minut. Napełnianie, klipsowanie i zamykanie odbywa się tak samo jak w przypadku osłonek nietermokurczliwych, a wyroby można poddawać obróbce termicznej do 125°C.

W obu przypadkach osłonki poliamidowe należy przechowywać w czystym, suchym i przewiewnym miejscu w temperaturze do 25°C. Dzięki wysokiej jakości osłonek poliamidowych oferowanych przez P.P.H. Gos-Pak Małgorzata Prelewska, producenci żywności mogą być pewni, że ich produkty będą odpowiednio zabezpieczone przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

Osłonki poliamidowe produkowane przez P.P.H. Gos-Pak Małgorzata Prelewska to innowacyjne i funkcjonalne rozwiązanie dla szerokiego spektrum branż. Dzięki swoim właściwościom barierowym, elastyczności osłonki te spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających producentów. Współpraca z firmą P.P.H. Gos-Pak Małgorzata Prelewska to nie tylko dostęp do wysokiej jakości produktów, ale także wsparcie na każdym etapie współpracy oraz możliwość optymalizacji procesów produkcyjnych.