Podstawowymi kryteriami wyboru mebli kuchennych są cena i wygląd. Warto jednak rozszerzyć te wymogi o materiał, z którego wykonano fronty. Biorąc pod uwagę, że zabudowa jest narażona na działania wilgoci, wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne, najtańsze rozwiązania mogą nie spełnić oczekiwań użytkowników. Sprawdź, co na ten temat mówi specjalista z Zakładu Stolarskiego Bogusława Suskiego i wybierz meble, które przetrwają lata.

Fronty MDF w zabudowie kuchennej – czy to się opłaca?

Foliowane fronty, których wierzchnia warstwa pokryta jest folią PVC, to jeden z najczęstszych wyborów klientów Zakładu Bogusława Suskiego. Niewątpliwą zaletą zabudowy z płyt pilśniowych i wiórowych jest schludny wygląd. Projektanci mają dużą dowolność tworzenia i bogaty wybór oklein. Gładkie, gięte czy frezowane – niezależnie od stylu wykończenia kuchni z łatwością dobierzesz drzwiczki, które wpasują się w aranżację wnętrza. Zakład Stolarski Suskiego oferuje szeroką gamę foliowanych frontów jednobarwnych, drewnopodobnych oraz wykończonych w połysku lub macie. Mimo niskiej ceny fronty MDF i z płyty wiórowej są bardzo wytrzymałe i odznaczają się dużą odpornością na działanie promieni słonecznych. Nie blakną z czasem i – o ile zostały prawidłowo wykończone – nie odspajają się od podłoża. Korzystając z usług fachowca, możesz mieć pewność, że nawet po dłuższym okresie użytkowania nie pojawią się nieestetyczne wybrzuszenia, a kuchnia będzie prezentowała się bardzo elegancko.

Zakład Stolarski Bogusława Suskiego – laminowane fronty kuchenne

Innym budżetowym rozwiązaniem są meble kuchenne z laminatu, których fronty wykonano z trójwarstwowej płyty wiórowej lub pilśniowej. Obleczone dekoracyjnym papierem impregnowanym żywicą termoutwardzalną i zabezpieczone dodatkową warstwą ochronną, charakteryzują się niezwykłą twardością i odpornością na szkodliwe czynniki zewnętrzne. Jak zauważa pracownik zakładu Bogusława Suskiego, fronty meblowe z laminatu słyną z właściwości antystatycznych, co eliminuje problem nadmiernego przyciągania kurzu.