Zlewozmywak w kuchni pełni bardzo ważną funkcję. Umożliwia nie tylko mycie owoców, warzyw, sztućców oraz rozmrażanie mięsa, czy też usuwania zbędnych płynów, pozostałych z gotowania potraw. Produkuje się je z różnych materiałów. Wyróżnia się zlewy stalowe, ceramiczne, jak również kamienne — z granitu. Te ostatnie cieszą się szczególnym uznaniem, ze względu na oryginalny i elegancji sposób wykończenia wnętrza, jaki umożliwia.

Rodzaje zlewozmywaków z granitu

W przypadku ciężkich zlewozmywaków z granitu niezwykle istotne jest dobranie odpowiedniego systemu mocowania zlewu. O tym, który rodzaj zlewozmywaka dobrze dopytać doradcę w sklepie np. w Quality Jakub Agnieszczak. Ogólnie wyróżnia się zlewozmywaki nakładane, wpuszczane, jak również podwieszane, jak również jednokomorowe, dwukomorowe, z ociekaczem lub bez, a także dwuipółkomorowe.

Dlaczego warto zdecydować się na zlewozmywak z granitu?

Jedną z ważniejszych rzeczy, na którą trzeba zwrócić uwagę przy wyborze zlewu jest wspomniany rodzaj, czy też wielkość zlewozmywaka. Ten wykonany z kamienia będzie na pewno trwały, łatwy w utrzymaniu w czystości i odporny na uszkodzenia mechaniczne. Granit do produkcji zlewu stosuje się poprzez wymieszanie odpowiedniej granulacji piasków kwarcowych z żywicami, tak aby 80% mieszaniny, stanowiły kruszywa w 30% żywice. W takim przypadku niestraszne będą niskie, ani wysokie temperatury, środki chemiczne.

Samo czyszczenie nie powinno przysporzyć większych problemów. Codziennie na koniec dnia wystarczy go przemyć ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń i osuszyć ściereczką, by w ten sposób uchronić zlewozmywak granitowy przed naciekami z kamienia wodnego. Właśnie w tym celu zaleca się okresowe pokrycie całej powierzchni zlewu preparatami zapobiegającymi osadzaniu się brudu.

Swego rodzaju wadą zlewu z granitu może być koszt jego wytworzenia i duża waga. Montaż wymaga zamocowania go na specjalnej konstrukcji szafce. Do minusów tego rozwiązania można też zaliczyć podatność na odbarwienia w przypadku kontaktu z kawą, winem, sokiem z buraków.