Pieczarki to popularne grzyby, które bez problemu znajdziemy na każdym bazarku i w markecie spożywczym. Ich cena nie jest wygórowana, za to smak mają przepyszny. Warto pamiętać, by podczas zakupów, wybierać tylko te grzyby, które charakteryzują się zdrowym wyglądem i ładnym zapachem. Jakie dania można przyrządzić z pieczarek?

Pieczarki faszerowane

Żeby przyrządzić faszerowane pieczarki nie trzeba specjalnych umiejętności kulinarnych, ani nawet drogich składników. Danie to jest proste, w miarę szybkie i z pewnością podbije podniebienia wszystkich domowników. Pieczarki przygotowane w ten sposób mogą stanowić lekki obiad, przekąskę w pracy lub też znaleźć się na stole podczas imprezy. Kapelusze grzybów nadziewamy według uznania. Najczęściej stosuje się w tym celu mięso mielone, ser żółty, paprykę czy czarne oliwki. Całość zapiekamy w piekarniku, na następnie wykładamy na talerz i dekorujemy.

Kotleciki pieczarkowe

Kotleciki pieczarkowe mogą stanowić świetny zamiennik mięsa. To idealny posiłek dla wegetarian oraz osób, które dbają o linię. Jak zapewnia pan Tomasz Sakowski – właściciel firmy zajmującej się uprawą, skupem i sprzedażą pieczarek- grzyby te są niskokaloryczne, dlatego też nie należy się obawiać o dodatkowe kilogramy. Ponadto zawierają w sobie dużo błonnika, jodu, potasu, selenu oraz witamin z grupy B. Aby przygotować kotleciki pieczarkowe, grzyby należy zetrzeć na tarce. Dodajemy do nich jajko, płatki owsiane, cebule, czosnek i doprawiamy do smaku. Tak przygotowane kotleciki smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku.

Zupa pieczarkowa

Gęsta, kremowa i delikatna- tymi słowami z pewnością można opisać dobrą zupę pieczarkową. Doskonale rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory , a podawana z grzankami bądź makaronem, jest bardzo sycąca. Do przygotowania zupy pieczarkowej będziemy potrzebować wywaru mięsno-warzywnego oraz świeżych pieczarek. Niezbędna będzie także gęsta śmietana i kremowy ser topiony, który nada potrawie delikatności.

Bigos wegetariański

Alternatywą dla mięsnego bigosu z kiszonej kapusty, który często gości na polskich stołach jest bigos wegetariański. Jest to dużo lżejsza i zdrowsza wersja popularnego dania. Bigos wegetariański przygotowuje się ze świeżej kapusty, papryki, pomidorów, pieczarek i suszonych śliwek. Całość doprawia się w przy pomocy ziół, soli, pieprzu i przecieru pomidorowego. Należy pamiętać, by nie gotować go zbyt długo, ponieważ warzywa stracą kolor i kształt.

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy to bardzo lubiany dodatek do mięs i makaronów. Jego ugotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a znakomicie podkreśla on smak innych potraw. Do przygotowania sosu potrzebujemy tylko pieczarek od sprawdzonego producenta, cebuli, masła i odrobiny gęstej śmietany. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni, na której wcześniej roztopiliśmy masło i zarumieniliśmy cebulę. Na koniec dodajemy śmietanę oraz przyprawy.