Eksport żywności  musi odbywać się zgodnie z wymaganiami sanitarnymi. Ma-As Transport Artykułów Spożywczych do Niemiec Marka Kozłowskiego to hurtowania zaopatrująca zagranicznych sprzedawców w świeże wędliny i inne wyroby mięsne, nabiał, produkty cukiernicze oraz pieczywo. Jak powinno przewozić się żywność? Jakie warunki muszą panować w chłodniach?

Dlaczego produkty polskie są poszukiwane w niemieckich sklepach?

Polskie pieczywo, zwłaszcza prawdziwy chleb na zakwasie to smak dzieciństwa. Każdy, kto kiedykolwiek przybywał za granicą dłużej lub mieszka na stałe w innym kraju tęskni za polskim chlebem i polskimi wędlinami. Polacy mieszkający w Niemczech chętnie kupują produkty sprowadzane z Polski, a sprzedawcy zaopatrujący się w Hurtowni Ma – As Transport Art. Spożywczych do Niemiec Marka Kozłowskiego  mają pewność, że klienci na pewno do nich wrócą.

Jak transportuje się żywność? – Flota samochodowa Hurtowni Spożywczej Ma - As

Mięso, czyli produkty narażone na szybką utratę świeżości przewozi się specjalnymi samochodami wyposażonymi w chłodnie, w których można regulować temperaturę. Najczęściej wynosi ona od 2 do 7 °C. Bardzo ważne jest, żeby była pod stałą kontrolą osoby odpowiedzialnej za transport. W chłodni musi panować też odpowiednia wilgotność. Przewoźnik odpowiada za jakość produktów i ich bezpieczeństwo do spożycia. Transport żywności szybko psującej się jest określony międzynarodowymi regulacjami prawnymi, dzięki umowie ATP, zawartej w Genewie i zaktualizowanej w 2015 roku. Wyroby mięsne przewozi się w specjalnych pojemnikach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Osoby, które wchodzą do wnętrza chłodni muszą być wyposażone w specjalną odzież i obuwie ochronne, aby zachować sterylność. Artykuły spożywcze z Polski docierają na miejsce świeże i bezpieczne do spożycia. Jak podkreśla pracownik hurtowni:

Dostawy są planowane w taki sposób, aby uniknąć ryzyka utraty świeżości produktów, czyli w jak najkrótszym czasie. Logistyka Ma-as uwzględnia postoje i ewentualne awarie na drodze.

Flota Firmy Ma-As wyposażona jest w chłodnie i służy także do transportu pozostałych artykułów szybko psujących się, o krótkiej trwałości do spożycia, a wśród nich są:

  • Produkty mleczarskie, czyli jogurty, sery, twarogi masło, margaryny oraz śmietany

  • owoce i warzywa

  • wyroby cukiernicze

  • ryby i owoce morza

Pieczywo przewozi się osobnymi samochodami z półkami, a jego wnętrze powinno być wykonane z materiałów, które łatwo utrzymać w czystości.