Polskie wędliny i produkty mięsne wędzone, są uważane za jedne z najlepszych jakościowo w Europie i na całym świecie. Olbrzymi eksport towarów można zaobserwować do takich państw, jak Niemcy, Wielka Brytania, USA, Włochy, a także do krajów skandynawskich. Za czym stoi sukces polskiego przemysłu wędliniarskiego ? Przede wszystkim jest to efekt wyboru dobrych gatunków mięs, a także metodologii ich obróbki. Dzisiaj bowiem najlepsze przedsiębiorstwa produkujące wędzonki i wędliny, opierają swoje działania o tradycyjne receptury oraz innowacyjne urządzenia. Poznaj je razem z nami!
- KOMORY WĘDZARNICZO-PARZELNICZE
- KOMORY TRADYCYJNE W PEŁNI ZAUTOMATYZOWANE.
- OBLEWARKI I OLEJARKI - KOMORY DO WYBARWIANIA WĘDLIN I WYROBÓW WĘDLINIARSKICH METODĄ NATRYSKU PREPARATU NA POWIERZCHNIĘ BATONU.
Nowoczesne ośrodki przemysłu mięsnego, są wyposażone w komory wędzarniczo-parzelnicze, które dedykowane są do przeprowadzania procesów obróbki termicznej mięsa, wędlin, serów, ryb a także wielu innych produktów spożywczych.
Najlepsze konstrukcje, wyróżniają się pełną automatyzacją wszystkich procesów oraz zastosowaniem innowacyjnych rozwiązań takich jak:
- Zastosowanie „kierownic” do rozprowadzania świeżego powietrza co pozwala na równomierne suszenie produktu góra – dół, przód tył z dokładnością nawet do 0,5 ◦C.
- Innowcyjny sposób rozprowadzenia pary o niskim ciśnieniu i prowadzenie kroku parzenie bez konieczności pracy wentylatorów z zachowaniem równomierności rozkładu temperatur co daje możliwość znacznego ograniczenia masy ubytków gotowego wyrobu.
- Wpięcie odprowadzenia dymu z komory do płuczki wodnej dzięki czemu komora nie jest uciążliwa dla otoczenia oraz nie wymaga dużych nakładów energetycznych na oczyszczenie spalin.
- Zastosowanie automatycznego układu mycia z wykorzystaniem pompy dozującej co nie wymaga rozcieńczanie koncentratów środków myjących przed tym zabiegiem.
- Zastosowanie innowacyjnego rozwiązanie w budowie dymogeneratora szczelnego polegające na odcinanie zasobnika wiórków od komory spalania podczas postoju dymogeneratora .Pozwala to na oszczędności i prawidłowe kontrolowanie procesu spalania zrąbków wędzarniczych.
- Zastosowanie pianki poliuretanowej do izolacji ścian oraz ograniczenie mostków termicznych powoduje, że straty energetyczne w nowoczesnych komorach wędzarniczo parzelniczych są bardzo niskie.
WYROBY PRODUKOWANE NA TAKICH URZĄDZENIACH SPEŁNIAJĄ NAJNOWSZE NORMY DOTYCZĄCE ZAWARTOŚCI SUBSTANCJI SZKODLIWYCH(WWA).
Przykładem bardzo innowacyjnych komór wędzarsko-parzelniczych, które spełniają restrykcyjne normy branżowe są urządzenia produkowane i dystrybuowane przez firmę MECHATRONIKA Ireneusz Wysocki. To właśnie to przedsiębiorstwo zapewnia nowoczesne sprzęty, które wyposażone są w układy sterowania, automatyczne układy mycia komór, układy pomiaru temperatury i wilgotności, czy też w układy pomiaru temperatury rdzenia batonu. Jak podaje sam producent, jego komory wędzarsko-parzelnicze, wyróżniają się przede wszystkim trwałą i szczelną budową kompaktową, niskim zapotrzebowaniem energetycznym, automatycznym systemem sterowania klapami i zaworami, niską ceną, oraz uzyskiwaniem dzięki tym czynnikom bardzo dobrych wskaźników technologicznych.
KOMORA TRADYCYJNA ‘IWYSOCKI” to maksymalnie zautomatyzowane urządzenie do produkcji wyrobów tradycyjnych.
Komora pozwala na uzyskanie wyrobów o walorach tradycyjnego produktu w zakresie wyglądu zewnętrznego, zapachu , smaku i eliminuje mankamenty produkcji takich wyrobów w komorach murowanych z cegły szamotowej to jest: nierównomierne wędzenie, brak kontroli temperatury, brak możliwości mycia i spełnienia wymagań w zakresie prawidłowego funkcjonowania systemy HACCP.
KOMORA TRADYCYJNA ‘’IWYSOCKI” jest konstrukcją samonośną o budowie segmentowej, wykonaną w całości ze stali kwasoodpornej łatwą w montażu .
Obsługa tego urządzenie jest porównywalna z obsługą nowoczesnych komór wędzarniczo-parzelniczych renomowanych firm.
Wszystkie etapy procesu technologicznego za wyjątkiem załadunku i zainicjowania spalania drewna kontrolowane i prowadzone są za pomocą sterownika mikroprocesorowego z opcją rejestracji. Procesy można prowadzić w sposób krokowy i konfigurować je w indywidualne programy dedykowane dla danego produktu. Automatyzacja procesu tradycyjnego wędzenia zapewnia powtarzalność produktu, eliminuje błędy ludzi i optymalizuje produkcję w czasie.
KOMORA TRADYCYJNA ‘IWYSOCKI” wyposażona jest w
- automatyczny system podsycania i schładzania paleniska drewna co pozwala na automatyzacje procesu spalania.
- automatyczny system klap i kierownic do rozprowadzania dymu i żaru w przestrzeni wózka wędzarniczego.
- automatyczny system nawilżania i parzenia parą wodną
- automatyczny system mycia.
W KOMORZE TRADYCYJNEJ” IWYSOCKI” można prowadzić następujące procesy:
- suszenie
- wędzenie tradycyjne
- zapiekanie do temperatury 140 ◦C
- parzenie
Budowa komory dostosowana jest do typowych wózków wędzarniczych.
OBLEWARKA to urządzenie wielofunkcyjne, które usprawnia procesy barwienia-malowania i wędzenia wędlin.
Nasze OBLEWARKI posiadają wiele innowacyjnych rozwiązań technicznych zdobytych w trakcie wieloletniej współpracy ze znaczącymi producentami wędlin w Polsce.
Pracą z oblewarką jest prosta i nie wymaga wielkiego wysiłku fizycznego.
Komora została tak zaprojektowana aby ograniczyć pracę ludzi .
Nasze oblewarki zwykle ustawiane są w ciągu technologicznym z komorami do obróbki termicznej i obsługiwane przez wędzarzy. Jest to możliwe dzięki zautomatyzowaniu procesu oblewania- malowania wędlin ponieważ obsługa tego urządzenia sprowadza się do wjechania typowym wózkiem z produktem do komory i naciśnięciu przycisku start!
Konstrukcja OBLEWARKI jest wykonana w całości ze stali nierdzewnej, ściany komory są izolowane w celu zapewnienia większej sztywności.
Wewnątrz komory jest umieszczony układ natrysku oparty na dyszach renomowanych producentów zaprojektowany w taki sposób, że preparat pokrywa w całości powierzchnię produktu a ruch obrotowo-uchylny wózka pozwala na dotarcie preparatu również do środkowych partii produktu.
Ponieważ cykl wybarwiania wędlin prowadzi się na standardowych wózkach wędzarniczych w komorze następuje oddzielenie preparatu brudnego, który odpływa do kanalizacji od czystego, który powraca do układu natrysku.