Opakowania do żywności mają kilka zadań do wykonania. Przede wszystkim to pojemniki do przechowywania produktów spożywczych. Jednak poza tą oczywistą i najważniejszą funkcją, jest to miejsce do przekazywania istotnych informacji na temat danego artykułu. Dodatkowo jego wygląd ma przyciągnąć wzrok konsumenta. Obecnie opakowania są produkowane z papieru, tworzyw sztucznych, a nawet ze szkła.
Tworzywo sztuczne – co to jest?
Tworzywem sztucznym nazywamy materiał, który aktualnie jest wszechobecny. Jego niezwykła struktura sprawia, że wykorzystywany jest w każdej dziedzinie życia. Bardzo popularny jest on w branży spożywczej, dzięki czemu żywność ma możliwość być dłużej świeża i przydatna do spożycia. Materiał ten jest zbudowany z surowców syntetycznych lub półsyntetycznych. Najczęściej jest to różnego rodzaju plastik, który ma dużą podatność do formowania, czyli jest plastyczny. Dlatego, też można z niego wytłaczać przedmioty, odlewać lub wyciskać. Należy wiedzieć, że obecnie można spotkać się z tworzywami sztucznymi o pochodzeniu organicznym. Oznacza to, że wytwarzane są z udziałem produktów naturalnych, czyli z celulozy, węgla, a nawet ropy naftowej.
Czym musi się wyróżniać opakowanie na żywność?
Artykuły spożywcze nie mogą być przechowywane w byle jakich pojemnikach. Muszą być one przede wszystkim bezpieczne zarówno dla magazynowanych produktów, jak i dla konsumentów. Opakowanie na żywność z tworzywa sztucznego odznacza się głównie swoją dużą lekkością a przy tym ogromną wytrzymałością na urazy mechaniczne. Ponadto zwykle jest ono przezroczyste, dzięki czemu bardzo dobrze widoczny jest oferowany produkt. Pojemnik na artykuły spożywcze musi charakteryzować się również dużą starannością w wykonaniu, ponieważ jego jednym z podstawowych zadań jest ochrona produktów oraz zachowanie ich w niezmienionej formie przez długi czas. Dlatego każdy element biorący udział w przechowywaniu żywności powinien być wykonany przez profesjonalne firmy typu – Przedsiębiorstwo Produkcyjne „KRAJ”.