Do przechowywania żywności i jej wygodnego przenoszenia z powodzeniem można wybrać jednorazowe naczynia. Opakowania i inne, specjalne wyroby z tworzyw sztucznych lub papieru sprawdzają się w tym wypadku bardzo dobrze – nie przepuszczają tłuszczu, są lekkie, tanie i dość uniwersalne. Na uwagę zasługuje też dostępność wielu ich rodzajów. Dowiedz się, jakie produkty tego typu przeznaczone są dla branży gastronomicznej!

Jednorazowe naczynia – kiedy się przydają i jakie można kupić?

Spożywanie posiłków np. na imprezach plenerowych wiąże się z koniecznością użycia naczyń wyróżniających się przede wszystkim lekkością, ale jednocześnie dobrą wytrzymałością. Nierzadko są one wykorzystywane nawet przez kilkuset gości, dlatego talerze czy sztućce muszą być ponadto tanie. Wszystkie te kryteria spełniają produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych bądź w wersji papierowej. Oprócz wspomnianych już naczyń, wyroby te dostępne są także w formie tacek, a nawet flaczarek, czyli popularnych misek na zupy.

W gastronomii wykorzystuje się również kubki i słomki, które doskonale nadają się do wygodnego spożywania różnych trunków. Zarówno w wariancie papierowym, jak i z tworzyw sztucznych, naczynia te pozostają szczelne, nie przeciekają i nie nasiąkają znajdującymi się w nich płynami. Należy jednak pamiętać, by jednorazowe produkty zamówić u sprawdzonego dostawcy. Jednym z nich jest firma Pablopack, której asortyment obejmuje wiele opakowań nadających się np. do obsługi gości plenerowych imprez, ale też dla lokali gastronomicznych.

Jakie opakowania jednorazowe wykorzystuje się do przenoszenia żywności?

Transportowanie artykułów spożywczych często wymaga podtrzymania odpowiednich warunków – m.in. w celu zachowania ich świeżości, ale też temperatury, co dotyczy gotowych potraw. Różne dania można z powodzeniem przenosić w specjalnych papierowych opakowaniach jednorazowych. Doskonałym przykładem są pudełka na pizzę, które stosuje się w gastronomii. Branża ta wykorzystuje również plastikowe pojemniki obiadowe. Pomagają one np. osobom dbającym o regularne spożywanie posiłków – w tym także poza domem.

Co więcej, wspomniane opakowania dostępne są dodatkowo w wersjach ze styropianu lub aluminium. Dzięki temu można lepiej dopasować je do charakterystyki transportowanych w nich artykułów spożywczych. Papierowe torby też sprawdzają się przy przenoszeniu rozmaitych produktów gastronomicznych. Zaliczają się do nich popularne reklamówki, ale także specjalne woreczki i wiele innych. To doskonałe rozwiązanie np. dla restauracji i innych lokali serwujących gościom posiłki na wynos.