Miazga kakaowa jest kluczowym składnikiem wyrobów czekoladowych. Charakteryzuje się nie tylko doskonałymi walorami smakowymi, ale również ma wiele cennych składników odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Przemysł spożywczy uwielbia jej dodatek nie tylko w czystej czekoladzie, ale też innych wyrobach o smaku kakaowym. Czym jest miazga kakaowa i w której czekoladzie znajdziemy jej najwięcej?

Czym jest miazga kakaowa?

Miazga kakaowa to nic innego jak nasiona pozyskiwane z owoców kakaowca. Po wysuszeniu stają się one ciemnobrunatne, a kolor ten jest znany nam wszystkim. Obróbka polega na pozbyciu się łusek nasion, wytłoczeniu z nich „masła”, a następnie rozdrobnienie ich do postaci miałkiego proszku. Naturalne kakao nie jest słodkie, wręcz przeciwnie – charakteryzuje się wyrazistym i gorzkawym smakiem. Miazga kakaowa jest bogata w białko, tłuszcz oraz dwie substancje o właściwościach pobudzających – teobrominę i kofeinę. Jest ona wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też farmaceutycznym, kosmetycznym oraz szeroko pojętej medycynie alternatywnej. Wysokiej jakości miazgę kakaową można kupić w szczecińskiej hurtowni Choco Trade, która od 2012 roku specjalizuje się w wytwarzaniu tego cennego składnika.

Rodzaje czekolad, a zawartość miazgi kakaowej

Mówiąc o kakao, od razu na myśl przychodzi nam czekolada. Warto jednak wiedzieć, że większość z tych dostępnych na rynku zawiera naprawdę niewielkie ilości miazgi, a co za tym idzie – nie należą one do zdrowych produktów.

 

W sklepach znajdziemy takie czekolady jak:

  •     Czekolada gorzka – najzdrowsza spośród wszystkich. Powinna zawierać ponad 70% produktów pozyskiwanych z miazgi kakaowej. Inne składniki to cukier oraz niewielka domieszka aromatu waniliowego.
  •     Czekolada deserowa – zawartość miazgi kakaowej wynosi ponad 50%.
  •     Czekolada mleczna – jest to najpopularniejszy rodzaj, niestety w swoim składzie ma zwykle mniej niż 25% miazgi kakaowej, która stanowi wyłącznie aromatyczny dodatek, a nie kluczowy składnik.
  •     Czekolada biała – niektóre źródła podają, że jest ona całkowicie pozbawiona miazgi kakaowej. Nie jest to prawda, gdyż ma w swoim składzie około 30% masła kakaowego. W przeciwieństwie do poprzednich rodzajów nie zawiera ona jednak ani odrobiny proszku kakaowego, z czego wynika jej jasna, żółtokremowa barwa.
  •     Czekolada różowa – zwana również rubinową. Powstaje z miazgi kakaowej pozyskiwanej z kakaowca rubinowego.

Biorąc pod uwagę zawartość miazgi kakaowej w poszczególnych wyrobach, można jednoznacznie stwierdzić, że najzdrowsze są czekolady gorzkie. Warto spożywać te, które zawierają ponad 90% miazgi. Będąc producentem deserów, słodyczy lub wypieków, zamiast gotowej czekolady, lepszym rozwiązaniem będzie kupowanie miazgi i samodzielna jej obróbka.