Każdy z nas używał ich podczas plenerowego grilla z przyjaciółmi czy podczas rodzinnego pikniku na łonie natury. Mowa o opakowaniach jednorazowych, oferowanych m.in. przez firmę Green Pack. Wzrost świadomości społeczeństwa dotyczącej wdrażania ekologicznych rozwiązań w różne dziedziny życia sprawia, że zamiast plastikowych talerzyków i kubków, pojawiają się ich lepsze wersje. Gdzie jeszcze używa się jednorazowych opakowań? Jakie branże korzystają z usług hurtowni?
Po pierwsze: gastronomia
Opakowania jednorazowe oferowane przez firmę Green Pack, cieszą się popularnością i wysoką częstotliwością użytkowania w branży gastronomicznej. Wiele lokali wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów i rozszerza swoją działalność oferując także dania na wynos. To domena współczesności, gdyż przeważnie nie mamy czasu na zjedzenie posiłku na miejscu, spiesząc się i goniąc za kolejnymi obowiązkami. Brak czasu na gotowanie sprawia, że zaopatrujemy się w posiłki dla całej rodziny w restauracjach i barach. Zamawiamy coś przez telefon lub przez dostępne w smart fonie aplikacje, umożliwiające wybór rozmaitych kuchni i dań. Opakowania umożliwiają wygodny transport jedzenia, z gwarancją, że dotrze ono do klienta w niezmiennym stanie, bez naruszenia jego walorów smakowych i estetycznych. W wielu przypadkach utrzymują także temperaturę. Problem stanowić może zamówienie zupy na wynos, jednakże styropianowy pojemnik zapewni zabezpieczenie przed przeciekaniem. Uwielbiana przez wszystkich pizza zamawiana podczas spotkań towarzyskich dociera do głodnych w tekturowym kartonie. Na rynku pojawia się również mnóstwo firm oferujących codzienny catering. Przygotowywane przez nich posiłki na każdą porę dnia, pakowane są osobno, w oddzielnych opakowaniach, ze względu na zachowanie smaku i wyglądu. Zazwyczaj jest to catering dietetyczny, dostarczany osobom aktywnym fizycznie. Dla nich liczy się funkcjonalność opakowań i ich mobilność. Opakowania jednorazowe znajdują zastosowanie w przypadku przedsiębiorstw spożywczych i przemysłowych.
Z czego wykonane?
Opakowania produkuje się z grubej tekstury, charakteryzującej się walorami ekologicznymi, trwałego plastiku lub ze styropianu, który zapewnia izolację ciepła. Zaletą opakowań jest ich wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne. Na ich popularność wpływ ma także czynnik ekonomicznych, gdyż pojemniki na jedzenie dostępne są w niskich cenach. Producent opakowań jednorazowych Green Pack Opakowania Szymanek dysponuje papierowymi torbami na zakupy oraz zgrzewalnymi pojemnikami, które z powodzeniem wykorzystują restauracje, bary i firmy cateringowe do przechowywania i transportu przygotowywanych posiłków. Dodatkowo firma ta posiada w ofercie pojemniki na żywność, folie, środki czystości, a także taśmy, worki na śmieci, torby papierowe i foliowe. Uzupełnienie oferty stanowią urządzenia i maszyny do pakowania.
Warto dodać, że wszystkie oferowane przez firmę produkty, odpowiednio segregowane nie stanowią zagrożenia dla środowiska.