Opakowania papierowe są bardzo praktyczne i wygodne. Dlatego stosowane są w wielu branżach, przede wszystkim spożywczej i gastronomicznej. Tego rodzaju pojemniki są ekologiczne, bezpieczne dla środowiska naturalnego, czego nie można powiedzieć o plastiku, który zalega m.in. w zbiornikach wodnych, co jest szkodliwe przede wszystkim dla żyjących w nich ryb. Ponadto tworzywo sztuczne rozkłada się w ziemi przez okres 100. lat.

Opakowania papierowe – zalety

Opakowania papierowe zabezpieczają produkty  przed działaniem zewnętrznych czynników, umożliwiają bezpieczny transport i dalszą sprzedaż. Większość towaru spożywczego kupujemy w tego rodzaju pojemnikach jednorazowych. Każdy artykuł ma kolorowy nadruk, będący informacją dla klienta. Jak to mówią, oczy kupują, więc grafika na etykiecie zachęca do nabycia. Kartonowe naczynia wytwarzane są w wielu kolorach, wymiarach i kształtach. Są zatem odpowiednio dobierane do wytwarzanego towaru, a często dostosowywane pod dany wyrób. Każda firma stara się wyróżnić swój wytwór na rynku, dlatego pudełka wyglądają coraz atrakcyjniej. Pojemnik zawiera nie tylko nazwę, ale i opis, składniki, gramaturę artykułu. Te informacje są niezbędne dla klienta. Tego typu papierowe opakowania są tanie, a do tego ekologiczne, czyli bezpieczne dla nas i przyszłych pokoleń.

Opakowania papierowe w gastronomii

Nie tylko rynek spożywczy, ale też gastronomiczny rozwija się w szybkim tempie. To bardzo pozytywny aspekt, ponieważ konkurencja zmusza producentów do wytwarzania lepszych jakościowo towarów. Coraz większą uwagę zwracamy jednak na ekologię, dbałość o środowisko naturalne. Naczynia kartonowe wykorzystywane są nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też w gastronomii. Firma Complex Pack Service Sp. z o.o. oferuje m.in.: kartony do pizzy, kartoniki do frytek i hamburgerów, talerze, tacki i torby papierowe. Pojemniki są ważnym elementem każdej firmy gastronomicznej, ponieważ umożliwiają zamawianie napojów i posiłków na wynos. Ekologiczne talerze i kubki stosowane są od wielu lat. Używamy ich np. na piknikach, eventach, spotkaniach przy grillu. Jednak bardzo długo jednorazowe  wyroby plastikowe zastępowały tekturowe, co stało się bardzo szkodliwe dla środowiska naturalnego. 

Pakowanie w papier dawniej a dziś

Za czasów PRL-u produkty spożywcze w sklepach pakowano w kartony. Nie było folii jednorazowych i reklamówek na zakupy. Wytwarzano jedynie torby papierowe, w które umieszczano wyroby spożywcze. Wielu z nas doskonale pamięta napoje w butelkach. Mleko, śmietana, maślanka, kefir i oranżada rozlewane były do szklanych opakowań wymiennych. Folię stosowano do  mrożenia artykułów oraz tam, gdzie była ona niezbędna. Pamiętamy te czasy, kiedy do sklepu przychodziło się z torbą materiałową. Dziś mamy o tyle łatwiej, bo w sklepach są torebki foliowe, w tym jednorazowe. Niestety, nowe technologie produkcji nie przysłużyły się środowisku naturalnemu. Zapomniano o ekologii, w wyniku czego w rzekach, morzach i oceanach zalega plastik, szkodliwy dla ryb i zwierząt żyjących w środowisku wodnym. Na razie, nie wyeliminujemy całkowicie opakowań z tworzyw sztucznych, bo w wielu sytuacjach są one niezbędne. Jednak wszędzie tam, gdzie jest to możliwe, plastik musi zostać zastąpiony tekturą i szkłem.