Branża cukiernicza należy do bardzo wymagających ze względu na zaostrzone normy w zakresie zachowania higieny pracy. Używane podczas pracy sprzęty muszą być nie tylko łatwe do utrzymania w czystości, ale też nieszkodliwe dla zdrowia. Dlatego tak popularne jest zastosowanie powłok teflonowych, oferowanych przez PFP Polska. Czym się charakteryzują? Na czym polega teflonowanie powierzchni?

Powłoki teflonowe – charakterystyka

Powłoki fluoropolimerowe, czyli inaczej właśnie teflonowe, otrzymywane są metodą polimeryzacji. Obejmują takie tworzywa sztuczne jak PTEE, PFA, FEP, ETFE, PEEK, PPS. Stosowane są w bardzo wielu branżach dzięki swoim wyjątkowym właściwościom. Powłoki teflonowe, produkowane przez firmę PFP Polska, charakteryzują się przede wszystkim nieprzywieralnością oraz odpornością na ścieranie. Jak wyjaśnia specjalista:

Powłoki fluoropolimerowe są również odporne na działanie bardzo wysokich temperatur. Sprawia to, że są chętnie wykorzystywane w branży spożywczej i cukierniczej. To właśnie dzięki nim możliwe jest korzystanie z funkcjonalnych blach i patelni kuchennych.

Zalety powłok teflonowych

Możliwość przygotowania potraw przy minimalnym zużyciu tłuszczu to duży atut. Zwłaszcza dla osób, które stawiają na zdrową dietę. Dlatego też tak popularne stały się akcesoria kuchenne, które pokryte są powłoką teflonową. Wysokiej jakości garnki i blachy do pieczenia umożliwiają gotowanie bez dodatku tłuszczu. Jednocześnie minimalizuje się ryzyko przywierania potraw do powierzchni. Zaletą powłoki fluoropolimerowej jest również łatwe czyszczenie. Występujący w nich składnik PTFE jest materiałem, który nie absorbuje wody, co zdecydowanie zwiększa trwałość produktów ze wspomnianą powłoką. Może być ona nakładana zarówno na nowe, jak i używane już akcesoria kuchenne. Istnieją różne metody teflonowania powierzchni, jednak każda z nich wymaga utrwalenia przez wypiekanie. Dzięki temu powłoki fluoropolimerowe mogą być kompleksowo wykorzystywane w branży cukierniczej.