Szafy chłodnicze to obowiązkowe wyposażenie tak sklepów, jak i lokali gastronomicznych. Potrzebne jest wszędzie tam, gdzie przechowywane są produkty wymagające obniżonej temperatury. Urządzenia do ich magazynowania zapewnia firma Gastro-Szron Bis. Czym charakteryzują się szafy chłodnicze? Jakie korzyści wiążą się z ich użytkowaniem? Zapraszamy do lektury artykułu.

Jak działają szafy chłodnicze?

Przechowywanie produktów w niskiej temperaturze stanowić może nie lada wyzwanie. Jednocześnie jest to najlepszy sposób na to, aby produkty spożywcze zachowały swój smak, kolor, ale też wartości odżywcze. Niska temperatura zapobiega też szybkiemu psuciu się jedzenia. Dlatego też szafy chłodnicze, oferowane przez Gastro-Szron Bis, to obowiązkowe wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego. Jak wyjaśnia pracownik firmy:

Szafy chłodnicze to profesjonalny sprzęt, który wyposażony jest w agregat, odpowiadający za obniżenie temperatury wewnątrz urządzenia. W naszej ofercie dostępne są różne modele, różniące się wielkością i kształtem, tak aby mogły w pełni odpowiadać na potrzeby firm działających w branży spożywczej.

O czym pamiętać, wybierając szafę chłodniczą?

Decydując się na zakup szafy chłodniczej, warto uważnie przyjrzeć się jej parametrom. Ważne są nie tylko jej gabaryty, ale też to czy wyposażone są w górny, czy dolny agregat chłodniczy. Oba rozwiązania mają swoje wady i zalety, wszystko uzależnione jest od potrzeb. Wybór szafy chłodniczej najlepiej jest skonsultować ze specjalistami, którzy podpowiedzą w kwestii, chociażby wyboru rodzaju chłodzenia. Na rynku dostępne są urządzenia z chłodzeniem statycznym, jak i dynamicznym. Dobrze wybrane szafy chłodnicze będą w stanie w pełni spełniać swoje zadanie w lokalu gastronomicznym. Pozwolą również znacznie obniżyć rachunki za energię elektryczną. Profesjonalne urządzenia chłodnicze dodatkowo usprawnią pracę, jak i ułatwią prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych, co jest szczególnie istotne.