Zboża w niesprzyjających warunkach bardzo łatwo ulegają nadpsuciu. Wystarczy odrobina wilgoci i niewłaściwie składowanie, aby zaczęły pojawiać się niebezpieczne drobnoustroje. Zepsute ziarno nie nadaje się zarówno do przemysłu spożywczego, jak i skarmiania zwierząt. O czym musisz pamiętać, przechowując zboże w silosie, aby przez cały rok było świeże i wysokiej jakości?
Sposoby przechowywania zboża
Największy wpływ na trwałość zboża ma jego stan zaraz po zbiorze, zanim jeszcze umieścimy je w zbiornikach. Kluczową rolę odgrywają doświadczenie rolnika oraz sprzyjające warunki atmosferyczne podczas żniw. Ziarno zebrane za wcześnie będzie miało za dużą wilgotność, za co za tym idzie – będzie łatwiej ulegać psuciu. Zbyt szybkie żniwa oznaczają również mniejszą wartość energetyczną i skład. To samo dotyczy ziarna, które nasiąknęło wodą z powodu zbyt intensywnego deszczu.
Zboże można przechowywać na następujące sposoby:
- W stanie suchym – kiedy jego wilgotność to zaledwie 14%, a temperatura składowania od 10 do 17 stopni Celsjusza.
- W stanie schłodzonym – temperatura panująca w zbiorniku lub magazynie musi mieścić się miedzy 5 a 10 stopniami Celsjusza.
- Bez dostępu powietrza – z wykorzystaniem pojemników hermetycznie zamkniętych.
- Zakonserwowane środkami chemicznymi – w tym wypadku wilgotność jest dowolna.
- Zakiszane – kiedy wilgotność przekracza 22%.
W celu podsuszenia można stosować specjalistyczne suszarnie do zboża, dzięki którym uratujemy ziarno o zbyt wysokiej wilgotności.
Jak składować zboża w silosach?
Decydując się na przechowywanie zboża w silosach, musimy pamiętać, aby zadbać o odpowiednie warunki w jego wnętrzu nie tylko zaraz po umieszczeniu ziarna w jego wnętrzu, ale przez cały okres składowania. Podstawowym wyznacznikiem jest oczywiście wybór odpowiedniego silosu, którego konstrukcja będzie funkcjonalna i bezpieczna dla ziarna. Wysokiej jakości nowoczesne silosy oferuje między innymi firma UniFarm, której siedziba znajduje się w Przybranowie.
Podstawowe zasady magazynowania zbóż w silosach:
- odmiany zbóż muszą być dopasowane do warunków klimatycznych, aby w czasie zbiorów były jak najlepszej jakości;
- przed przetransportowaniem ziarna do suszarni powinno być oczyszczone z zanieczyszczeń lekkich;
- wszystkie elementy, przez które przechodzi ziarno muszą być czyste i zadbane;
- warto stosować dosuszanie niskotemperaturowe, które nie dopuści do przegrzania i przesuszenia ziarna.
Należy mieć na uwadze, że przechowywanie ziarna to nie tylko jego wysuszenie i zamknięcie w zbiornikach – trzeba stale kontrolować temperaturę i wilgotność w silosie, aby nie dopuścić do rozwoju niebezpiecznych bakterii, grzybów oraz pleśni.