Opakowania produktów spożywczych generują zdecydowanie najwięcej śmieci w każdym gospodarstwie domowym. Plastik nie jest zbyt trwałym materiałem, dlatego nie zawsze nadaje się do ponownego wykorzystania np. jako pojemnik na suche produkty. Warto wybierać opakowania szklane! Jakie są ich największe zalety, które sprawiają, że zdecydowanie wygrywają z plastikiem?

Recykling

Jedną z zalet szklanych opakowań jest łatwa segregacja. Szkła nie łączy się na stałe z innymi tworzywami, jak ma to miejsce np. w przypadku papieru lub plastiku. Po zużyciu danego artykułu szklany słoik lub butelkę można łatwo umyć, a następnie wyrzucić do śmietnika przeznaczonego na szklane odpady. Łączenie papieru i tworzyw sztucznych to popularne rozwiązanie w przemyśle. Niestety, tego typu surowce zwykle nie nadają się do recyklingu i muszą wylądować w odpadach mieszanych, przyczyniając się do zanieczyszczenia środowiska. Szklane opakowania to rozwiązanie przyjazne dla środowiska naturalnego i coraz więcej producentów żywności – zwłaszcza ekologicznej – decyduje się na ich zastosowanie.

Ponowne użycie opakowań

Szklane opakowania można ponownie wykorzystać nie tylko w recyklingu, ale również własnym gospodarstwie domowym np. do przechowywania sypkich produktów lub domowych przetworów. W wielu domach jeden słoik jest użytkowany wiele lat, kiedy opakowanie z tworzywa sztucznego już po jednym użyciu może pękać, wgniatać się i wyglądać nieestetycznie na kuchennym blacie. Wiele osób daje szklanym opakowaniom drugie życie, poprzez przerobienie ich na ozdoby np. wazoniki lub doniczki. Żeby słoik służył latami, powinien być wykonany z odpowiednio grubego i trwałego szkła. Jednym z polecanych producentów szklanych opakowań jest firma Master, której siedziba znajduje się w miejscowości Jarosław. Dzięki własnym pojazdom transportowym przedsiębiorstwo może dostarczyć opakowania na terenie całego kraju o dowolnej porze.

Zdrowie

Konsumenci coraz częściej sięgają po produkty w szklanych opakowaniach, gdyż uznaje się je za bezpieczniejsze. Plastikowe opakowania mogą z czasem wydzielać szkodliwe substancje i mikroplastik, który następnie jest spożywany przez człowieka. Mikroplastik to jedno z największych zagrożeń „plastikowej ery” naszego świata. W słoikach i butelkach ze szkła można długo przechowywać produkty, nie zmieniają właściwości i smaku artykułów spożywczych i co najważniejsze – w połączeniu z odpowiednim wieczkiem są szczelne, co uniemożliwia psucie się żywności. Produkty w szkle są często dodatkowo pasteryzowane, dzięki czemu ich trwałość nierzadko wynosi nawet kilka lat. To zdecydowanie jedna z największych zalet, które wymieniają producenci żywności.