Marzysz o własnej uprawie pszenicy? Nic dziwnego! Jest to najchętniej uprawiane i wykorzystywane zboże. To właśnie z niego powstaje większość wyrobów mącznych, w tym makaronów i chlebów. Uprawa pszenicy nie należy do najprostszych, w związku z tym warto zapoznać się z cennymi wskazówkami, które Ci ułatwią to zadanie! W tym artykule właśnie tym się zajmiemy!

Informacje na temat uprawy pszenicy ozimej

Na początku warto zaznaczyć, że pszenica należy do zbóż o dużych wymaganiach glebowych oraz wodnych. Jeżeli masz w planach uprawiać właśnie to zboże, musisz być właścicielem gleby w klasie I-III. Taka gleba musi mieć również uregulowaną wartość pH, jak i wyróżniać się wysoką zawartością próchnicy. To na tego rodzaju glebach plony będą obfite. Oczywiście bardzo dużo zależy od rodzaju pszenicy ozimej, na jaką się zdecydujesz. Dokonując zakupu ziaren, warto kierować się przede wszystkim jej mrozoodpornością, odpornością na rdzę oraz zawartością białka. Wszystkie te parametry powinny być dostosowane do warunków, jakie panują w regionie, gdzie będzie uprawiana.

Jeżeli już zakupiłeś ziarna pszenicy ozimej, czeka Cię kolejny etap, jakim jest siew. Tutaj niezwykle ważną rolę odgrywa termin siewu. Najlepiej jeśli zrobisz to w okresie pomiędzy 15 września, a 10 października. Ciekawostką jest, że przesunięcie daty siewu o kilka dni skutecznie zmniejsza obfitość i jakość osiąganych plonów.

Po odpowiednim wysianiu pszenicy musisz zadbać o jej nawożenie. W ten sposób dostarczysz niezbędnych składników mineralnych, co zapewni stabilny i szybki wzrost. Ta ozima nie powinna być nawożona obornikiem, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będą nawozy z zawartością fosforu, czy też azotu.

Gdzie najczęściej wykorzystuje się pszenicę ozimą?

Jak wspomnieliśmy na samym początku, pszenica cieszy się popularnością już od wielu lat. Jej niezwykłe właściwości są cenione przez wiele gałęzi przemysłu, w tym przede wszystkim przemysł spożywczy i farmaceutyczny. Najczęściej z pszenicy produkuje się:

  • mąki

  • kasze

  • otręby

  • makaron

  • chleb

  • skrobię

  • kosmetyki.

Wiele osób zastanawia się co zrobić z zebraną pszenicą. Nie powinno to stanowić żadnego problemu, gdyż na rynku znajdziesz coraz więcej firm oferujących skup zbóż. Właśnie taką firmą jest Marchem-Smolarz I Czech, której siedziba znajduje się w Byczynie, w województwie opolskim. Dzięki wieloletniej działalności zdobyli wysoką pozycję na rynku i uznanie wśród klientów. Firma specjalizuje się w zaopatrzeniu rolnictwa. Od ponad 30 lat sprzedaje m.in. nasiona zbóż ozimych i jarych, grochu, owsa, jęczmienia, pszenicy i żyta. Oferuje także skup materiału siewnego oraz sprzedaż środków ochrony roślin, nawozów i odżywek. Wspólnie z klientami dobiera odpowiednie środki do rodzaju roślin i gleby. Ponadto, w ofercie znajduje się również sprzedaż ekogroszku.