Suszone warzywa są świetną alternatywą dla ich surowych odpowiedników, szczególnie podczas zimy. Dzięki dobraniu odpowiednich parametrów suszenia, buraki, marchewka czy pietruszka zostają pozbawione wody, bez utraty cennych witamin i składników odżywczych. W tym artykule poznasz zalety suszonych warzyw, dowiesz się czemu warto je spożywać oraz poznasz ofertę firmy Polsusz, która zajmuje się profesjonalnym suszeniem warzyw. Zapraszamy do lektury!

Proces suszenia warzyw – co warto o nim wiedzieć?

Proces suszenia jest jednym z najstarszych, znanych człowiekowi procesów konserwacji żywności, który w idealny sposób sprawdza się zarówno dla warzyw, jak i owoców. Dzięki właściwemu dobraniu parametrów suszenia można odprowadzić wodę, pozostawiając całą masę cennych składników odżywczych, jak witaminy, minerały, a także białko, błonnik i pektyny. Efektywnie i skutecznie przeprowadzony proces suszenia warzyw pozwala usunąć około 90% wody, a co najważniejsze znacząco wydłużyć okres przydatności do spożycia danego warzywa. Oprócz temperatury, czasu i sposobu suszenia, kluczową rolę odgrywa też wysoka jakość warzyw, które są wolne od wszelkich naturalnych uszkodzeń i pełnowartościowe.

Woda jest najlepszym środowiskiem do rozwoju szkodliwych drobnoustrojów. Jej ograniczenie w produktach prowadzi do zahamowania mikroflory i zachowania cennych składników odżywczych. Dodatkowo, suszenie pozytywnie wpływa na obniżenie zawartości szkodliwych dla organizmu azotynów. Oprócz tego, proces suszenia jest stosunkowo tani i otrzymany susz nie wymaga specjalnego przechowywania, w przeciwieństwie do warzyw mrożonych, które wymagają stałego otrzymywania niskiej, minusowej temperatury. Dodatkowo, właściwe przygotowany susz, jak ten od firmy Polsusz można przechowywać w postaci kostek, proszku lub płatków w wygodnych opakowaniach foliowych lub wykonanych z tworzyw sztucznych.  

Zalety spożywania suszonych warzyw

Zimą, kiedy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw, najlepiej skorzystać ze suszu. Dzięki niemu można przygotować wywar warzywny i uzupełnić dietę w cenne składniki odżywcze, które z kolei pozwalają cieszyć się dobrym zdrowiem. Trzeba pamiętać, że zbilansowane posiłki są ważne o każdej porze roku, a jesienią czy zimą susz warzywny jest najlepszym zamiennikiem surowych jarzyn. Jeżeli szukasz przedsiębiorstwa, które zajmuje się profesjonalnym suszeniem marchwi, czerwonego buraka, pietruszki czy pasternaku, to najlepiej skorzystać z oferty sprawdzonej firmy Polsusz z Łówkowic, znajdujących się w województwie kujawsko-pomorskim. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu w branży produkty tej firmy posiadają najwyższą jakość i są dostępne w konkurencyjnych cenach.