Dla wszystkich rolników zajmujących się hodowlą bydła, niezwykle istotne jest ponoszenie jak najniższych kosztów produkcji, które i tak nieustannie rosną i przede wszystkim zachowanie płynności finansowej. Jest to możliwe dzięki korzystaniu z oferty sprawdzonego i doświadczonego skupu bydła Mikpol, który dba o każdego klienta podchodząc do niego w sposób indywidualny, oferując atrakcyjne stawki za kilogram mięsa wołowego, a przy tym terminowane wypłaty. Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć na ten temat!

Atrakcyjna cena, możliwość transportu bydła z siedziby gospodarstwa

Współcześnie hodowla bydła pomimo udogodnień i dostępu do wielu nowoczesnych maszyn jest niezwykle wymagająca, gdyż rolnicy muszą borykać się z wciąż rosnącymi kosztami prowadzenia gospodarstwa. Ważny jest dobrostan zwierząt, zbilansowana dieta, aby przyrost masy zwierząt był jak najszybszy. Oprócz tego, niezwykle ważne jest utrzymanie płynności finansowej. Do tego potrzebna jest współpraca ze sprawdzonym skupem bydła Mikpol z Lechowa w województwie świętokrzyskim, którego właścicielem jest Michał Mikulko, oferująca atrakcyjne ceny, a także korzystne warunki sprzedaży wraz z transportem bydła z siedziby gospodarstwa, dbając o miłą i profesjonalną obsługę.

Możliwość regularnego odstawiania bydła do skupu, pozwala rolnikowi rozwijać gospodarstwo i inwestować w jego rozwój. Proponowane ceny, a dokładniej brana pod uwagę waga żywca lub poubojowa, określa często skrótem WBC, który oznacza wagę bita ciepłą. W związku z tym, transakcja może być rozliczana w dwojaki sposób i rolnik może zadecydować, które rozwiązanie będzie dla niego korzystniejsze. Zaproponowana cena będzie obejmowała uwzględnienie sytuacji panującej na rynku. Klasyfikacja poubojowa EUROP obejmuje ocenę tusz bydła (buhajki, buhaje, wolce, krowy i jałówki), a także wyznacza 6 klas handlowych uformowania (S, E, U, R, O, P) i pięć klas zewnętrznego otłuszczenia (1, 2, 3, 4, 5). Mięso jest oceniane przesz fachowców posiadających doświadczanie w tej dziedzinie.

Sprawy formalne związane ze sprzedażą bydła

Kwestie formalne związane ze sprzedażą bydła dotyczą także oceny i badania mięsa przez Inspekcję Weterynaryjną (Urzędowego Lekarza Weterynarii). Krowa czy byk muszą posiadać obowiązkowo dwa kolczyki w uszach. Niezbędne jest też spisanie umowy dostarczenia żywca, a także wyrejestrowanie bydła z bazy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Doświadczenie pracownicy skupu bydła pomogą w dopełnieniu wszelkich formalności. Oprócz usług z zakresu usługowego uboju bydła, firma Mikpol zajmuje się sprzedażą wysokiej jakości mięsa wołowego, w tym ćwierci oraz podrobów wołowych. Cały proces sprzedaży jest w pełni profesjonalny, na najwyższym poziome, dzięki czemu przebiega sprawnie i bez żadnych niepotrzebnych nerw.