Odpowiednio zbilansowana dieta w przypadku bydła jest niezwykle ważna. Pasza ma wpływ na wydajność produkcyjną zwierząt hodowlanych, a także na ich ogólny dobrostan, dlatego prawidłowe skomponowanie krowiego menu powinno być priorytetem dla każdego gospodarza. Na co zwrócić uwagę wybierając odpowiednią paszę dla krów mlecznych i mięsnych?
Pasza dla bydła – rodzaje
To, czym karmione są zwierzęta ma kluczowe znaczenie dla uzyskania wymiernych korzyści z hodowli. Źle skarmiane krowy mleczne mogą zapaść na choroby metaboliczne (ketoza) lub dochodzi do zatuczenia zwierzęcia, co również negatywnie wpływa na stan zdrowia. Dobrze dobrana pasza oznacza odpowiednio zbilansowane posiłki, które dostarczają wszystkie niezbędne składniki odżywcze oraz energię. Pasze dla bydła dzielą się na:
- pasze objętościowe suche (siano, słoma)
- pasze objętościowe soczyste (kiszonki, zielonki, pasze okopowe),
- pasze treściwe (ziarna zbóż nasiona roślin strączkowych, śruty poekstrakcyjne),
- pasze mieszane i premiksy (produkty wysokoodżywcze, przystosowane do zapotrzebowania odpowiednich grup zwierząt),
- dodatki witaminowe i minerały.
Ustalając dawki paszowe dla poszczególnych gryp bydła, trzeba brać pod uwagę ich indywidualne zapotrzebowanie oraz uwzględnić normy żywieniowe, które podpowiadają jak należy bilansować dietę zwierząt hodowlanych. Normy żywieniowe bydła obejmują zapotrzebowanie bytowe, produkcyjne oraz wszelkie dodatki do pasz. Dla prawidłowego zdrowia zwierząt oraz optymalnej wydajności produkcyjnej trzeba zwrócić szczególną uwagę na zawartość białka, jednostki owsiane oraz suchą masę. W przypadku dorosłych osobników żywienie powinno opierać się na paszach objętościowych suchych i soczystych, które uzupełniane są o pasze treściwe. Warto ustalić zróżnicowane dawki paszowe, dzięki czemu bydło będzie chętniej wyjadało pasze, a przy tym mamy pewność, że krowy otrzymują zbilansowany pokarm zaspokajający ich potrzeby.
Jak karmić bydło i gdzie kupić dobrą paszę?
Dobór odpowiedniej paszy dla bydła zależy w głównej mierze od gatunku oraz przeznaczenia hodowli, inaczej będą karmione krowy mleczne, a inaczej bydło mięsne. Rodzaj paszy oraz styl żywienia jest uzależniony również od samych zwierząt, czyli od ich wieku oraz masy.
- Krowy mleczne – źródło energii z węglowodanów (skrobia i włókna); żywienie krów mlecznych jest ściśle powiązane z okresem laktacji, od niego zależy zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze.
- Krowy ras mięsnych – karmienie jest mocno sezonowe, latem wystarczy wypas na pastwisku, a w okresie jesienno-zimowym wystarcza im kiszonka oraz siano, warto wzbogacić dietę o składniki mineralne oraz witaminy.
- Krowy opasane – pasze powinny dostarczać przede wszystkim dużo energii np. ze skrobi i białka, aby zwietrza mogły rosnąć szybko, doskonałym źródłem tych składników są pasze objętościowe soczyste i pasze treściwe wzbogacone niewielką ilością siana łąkowego.