Opakowanie piekarnicze służą nie tylko do przechowywania produktów piekarskich – to świetny sposób na zareklamowanie marki i nadanie jej wyższego statusu. Badania wykazały, że klienci, podejmujący decyzję o zakupie, przeznaczają średnio od sześciu do siedmiu sekund. Opakowanie to pierwsza rzecz, z którą się stykają, dlatego warto zadbać, aby produkty były eksponowane w odpowiedni sposób.

Wybór odpowiedniego pudełka piekarniczego

Produkty piekarnicze, takie jak ciasta, pączki, babeczki i bajgle, zaliczają się do grupy wrażliwych produktów, które wymagają szczególnej uwagi i bezpiecznego transportu. Materiał, użyty do pakowania pieczywa i wyrobów cukierniczych, powinien być higieniczny i gwarantować dystrybucję towaru w nienaruszonym stanie. Do produkcji skrzyń wykorzystuje się na ogół tworzywa sztuczne, które charakteryzują się wysoką odpornością na działanie wysokich temperatur i niesamowitą wytrzymałością. Dobrej jakości skrzynie piekarnicze, dostępne w ofercie Agrotex sp. z o.o., posiadają perforowane ściany, dzięki czemu wyroby mają zapewniają wentylację i przez długi czas utrzymują świeżość.

Jakie obowiązki ciążą na właścicielach cukierni i piekarni?

Wyroby cukiernicze i piekarnicze muszą być transportowane w ściśle określonych warunkach. Wymogiem podstawowym jest czystość pojemników. Skrzynie cukiernicze z tworzywa sztucznego są łatwe do utrzymania w czystości, dlatego wystarczą standardowe procedury higieniczne, aby zapobiec rozwojowi bakterii lub innych drobnoustrojów.
Transport produktów żywnościowych w nieprzystosowanych pojemnikach i niewłaściwych warunkach może zakończyć się nałożeniem kar finansowych. Co więcej, żywność, która w trakcie transportu ulegnie zepsuciu, nie będzie mogła trafić do sprzedaży, co wygeneruje kolejne straty. Inwestycja w pojemniki cukiernicze to sposób na uniknięcie problemów związanych z niezachowaniem standardów higienicznych i gwarancja, że wszystkie wypieki trafią do sprzedaży.

Rozmiary skrzyń piekarniczych – jakie wybrać?

Oprócz materiałów, z których wykonuje się skrzynie piekarnicze, ogromne znaczenie ma ich rozmiar. Producenci pojemników dla branży spożywczej dbają o to, aby ich opakowania można było zakupić w różnych rozmiarach. Standardowe skrzynie transportowe na pieczywo mają wymiary 600 na 400 mm. Każdy dobry pojemnik powinien posiadać perforacje oraz wygodne uchwyty, dzięki którym przenoszenie pojemników jest łatwe i szybkie.